Новини

На Всесвітньому конгресі Smart City Expo 2023 презентували Енергетичний перехід Вінниці

9 листопада 2023, 14:05

Мери міст, світові лідери приватного сектору та міжнародні експерти обговорювали, як відновити українські міста, щоб вони стали екологічно привабливими та цифровими і сприяли створенню стійких, економічно привабливих та готових до майбутнього громад.

Як повідомляють на сайті Вінницької міської ради, 8 листопада у Барселоні відбувся Всесвітній конгрес Smart City Expo 2023, де взяла участь делегація з Вінниці на запрошення компанії "Делойт".

Представив інтереси нашої громади секретар Вінницької міської ради Павло Яблонський. За його словами, Smart City Expo 2023 – це найбільша щорічна світова подія, де обмінюються досвідом представники понад 700 міст з п’яти континентів у частині впровадження найкращих практик і інноваційних проєктів. Це також хороша можливість знайти нових партнерів та зацікавити потенційних інвесторів у реалізації корисних для громади проєктів.

Вінниця на початку 2022 року і незадовго до повномасштабного вторгнення стала першим містом України, де міська влада затвердила декларацію про Зелений курс, основою якого став аналогічний європейський документ, затверджений у 2019 році. Павло Яблонський також детально повідомив аудиторії, як впроваджується дорожня карта, за якою наше місто розвивається в “зеленому напрямку”.

“Підписання Зеленого курсу Вінниці торік стало логічним продовженням довгострокових планів нашої громади у зеленому розвитку, зафіксованих як у Концепції інтегрованого розвитку міста до 2030 року, так і в Стратегії 3.0. Наше місто поступово рухається у напрямку “зеленого” розвитку, переслідуючи такі цілі як кліматична нейтральність та скорочення СО2, декарбонізацію економіки, сільського господарства та транспортної інфраструктури, ми впроваджуємо енергетичний перехід в контексті ЄЗК. Власне, йдеться про муніципальний електротранспорт та розширення мережі велоінфраструктури, стимуляцію бізнесу до переходу на відновлювані джерела енергії, а також про розвиток індустріальних парків, де інвестори розвиватимуть промисловість із залученням інноваційних технологічних підходів”,– розповідає Павло Яблонський.

Так, в частині міської мобільності, у Вінниці розвинули веломережу, протяжність якої складає 92 км. Щоденно містом курсує муніципальний транспорт за різними маршрутами. Одним з досягнень міста став запуск 9 тролейбусних маршрутів з автономним ходом, які дають можливість вінничанам безперешкодно доїхати у найвіддаленіші райони. Регулюють безпеку на дорозі світлофори, 72 об’єкти під’єднані до автоматизованої системи керування дорожнім рухом.

В частині розвитку відновлюваних джерел енергії Вінниця не відстає. У квітні цього року місто впровадило “Порядок часткової компенсації витрат на придбання автономних джерел живлення суб’єктам мікро -, малого та середнього бізнесу” і простимулювала таким чином чимало підприємців до переходу на альтернативну енергетику. 37 підприємств уже встановили сонячні панелі, загальна потужність яких складає 10 МВт.

“В планах у нас також реконструкція водоочисної станції, будівництво сміттєпереробного заводу та створення комплексу по знешкодженню побутових відходів, розвиток екотранспорту та будівництво системи дегазації Стадницького полігону побутових відходів та встановлення сонячних електростанцій”, – додав Павло Яблонський.

Місто також опрацьовує проєкти критичної інфраструктури. В планах реконструкція котельні, яка передбачає суттєве зменшення викидів СО2, а також реконструкція теплових мереж і очисних споруд каналізації.

Фото: Вінницька міська рада

Поділитися :