Новини

Наприкінці лютого Вінниччина отримає 2 вакцини проти COVID-19

15 лютого 2021, 18:20

Це - Pfizer–BioNTech (РНК вакцина) виробництва США та Oxford-AstraZeneca (вірусно векторна вакцина) виробництва Великобританії.

Як інформують на сайті Вінницької обласної державної адміністрації, доставка вакцини Pfizer–BioNTech в область здійснюватиметься логістичною компанією SAFEMed при температурі -70 градусів Цельсія. Логістична компанія залишає вакцину на обласному складі в спеціальних контейнерах, де зберігається необхідна температура близько однієї доби. Після вилучення вакцини з контейнера, вона може зберігатися при температурі +2 - +8о протягом 5 діб, тому вакцина в область буде завозитися обмеженими партіями. Заявка області буде уточнюватись щочетверга на наступний тиждень.

За словами директорки Департаменту охорони здоров’я  та реабілітації облдержадміністрації Ольги Задорожної, на першому етапі вакцинуватимуться медичні працівники та персонал, які працюють у закладах охорони здоров’я, де надають стаціонарну допомогу хворим на коронавірусну хворобу COVID-19, працівники мобільних бригад для вакцинації, люди в інтернатних закладах, будинках для людей похилого віку та працівники таких закладів. Також будуть залучені військовослужбовці (включаючи Збройні Сили України та Національну гвардію України), які беруть участь в операції Об’єднаних сил на Сході України.

Другий етап передбачає імунізацію медичних працівників та персоналу, які працюють у закладах охорони здоров’я що надають стаціонарну допомогу іншим хворим (включаючи первинну медичну допомогу, працівників системи громадського здоров’я тощо), до того ж вакцинуватимуть людей віком від 80 років.

Третій етап передбачає, що вакцинація торкнеться людей віком від 65 до 69 років та від 70 до 79 років, працівників критично важливих структур державної безпеки та сфери освіти.

Четвертий етап залучатиме до вакцинації людей віком від 60 до 64 років, дорослих (віком від 18 до 59 років) із супутніми захворюваннями, які знаходяться у групі ризику щодо розвитку ускладнень та настання смерті в зв’язку із захворюванням на COVID-19. Вакцинуватимуть й інші категорії населення та професійні групи, які знаходяться у групі ризику щодо інфікування коронавірусною хворобою COVID-19, а також громадян України, які проживають на тимчасово окупованих територіях. Також імунізація торкнеться осіб, які перебувають у місцях обмеження волі або слідчих ізоляторах, та працівників місць обмеження волі.

П’ятий етап стосується вакцинації дорослих (віком від 18 та старше) за винятком тих, які мають супутні захворювання, знаходяться у групі ризику щодо розвитку ускладнень та настання смерті в зв’язку із захворюванням на коронавірусну хворобу COVID- 19, а також громадян України, які проживають на тимчасово окупованих територіях.

Зауважимо, на Вінниччині кількість тих, хто підлягає вакцинації на першому етапі, становить 9390 чоловік. Орієнтовна кількість осіб на другому етапі – 88 653 людини.

Поділитися :