Новини

Народжуваність зменшується: за 9 місяців цього року у Вінницькій області народилося 6 657 дітей

19 грудня 2023, 10:12

Серед районних пологових відділень найбільше малюків з’явилося на світ у Могилів-Подільській лікарні (302), а найменше - у Ямпільській міській лікарні (121 немовля).

Як інформують в обласному департаменті охорони здоров'я, водночас смертність дітей першого року життя зменшилась та становить 5,6%. Не вдається лікарям врятувати новонароджених з внутрішньоутробною гіпоксією і асфіксією. 

Експерт обласного департаменту охорони здоров'я та реабілітації з перинатальної допомоги Інна Кукуруза розповіла, що в структурі захворюваності новонароджених перше місце зберігається за розладами дихальної системи, а також серцевими розладами.

“Наш аналіз показав, щоб покращити ситуацію потрібно брати на ранній облік по вагітності, а саме до 12 тижня. З вагітною має працювати мультидисциплінарна команда: лікар акушер-гінеколог, сімейний лікар й інші фахівці. Має проводитися пренатальний ультразвуковий скринінг плода в терміні до 22 тижнів вагітності. Основною метою виконання пренатального ультразвукового скринінгу вагітних є своєчасне виявлення проблем, пов’язаних з вадами розвитку плода. Що стосується пологів, є багато районних лікарень які проводять кесарів розтин, а хоча б не мали цього робити. Окремо хотіла б подякувати, що наші медики навчилися використовувати знеболення при пологах, а також роблять сучасну анестезію під час кесаревого розтину”, - наголосила Інна Кукуруза.

Додамо, з 6657 дітей, які з'явилися на світ протягом цього року на Вінниччині, 337 - недоношені малюки. 

Фото: обласний департамент охорони здоров'я

Поділитися :