Новини

"Не можна залишати людей без послуг": Асоціація міст України звернулась до Уряду з Заявою

21 травня 2021, 09:18

Правління АМУ вимагає, зокрема, негайно розблокувати рахунки комунальних підприємств та припинити нарахування непомірних штрафних санкцій, щоб вони могли відновити надання послуг споживачам.

Заяву 20 травня опублікували на сайті Асоціації міст України. У ній представники місцевого самоврядування вимагають від Уряду

  1.  негайно розблокувати рахунки комунальних підприємств та припинити нарахування непомірних штрафних санкцій;
  2.  компенсувати втрати комунальних підприємств, які виникли внаслідок рішень, ухвалених органами державної влади;
  3.  гарантувати постачання природного газу в достатніх обсягах комунальним підприємствам на умовах післяплати за ціною, що врахована в діючих тарифах на тепло та гарячу воду для населення,
  4.  ухвалити законопроект, що забезпечить реструктуризацію заборгованості комунальних підприємств за спожитий природний газ, списання штрафних санкцій та відшкодування різниці в тарифах.

Нагадаємо, з 20 травня припиняється обов’язок НАК "Нафтогаз" постачати підприємствам теплопостачання природний газ за режимом "Покладення Спеціальних Обов’язків". Він передбачав обов’язковість постачання природного газу за фіксованою ціною, без передоплати. А його скасування означає, що тепер підприємства будуть купувати газ у "Нафтогазу" чи інших постачальників за ринковими умовами. 

НАК "Нафтогаз України" вже виставив неприйнятні умови: ціна вище 9 грн за 1 кубічний метр, авансова оплата, подобове замовлення обсягів газу, надмірні штрафні санкції навіть за дрібне відхилення від умов НАКу. За словами Ярослава Рабошука, заступника виконавчого директора АМУ, це призведе до стрімкого зростання тарифів для населення та неплатежів за спожиті комунальні послуги, непомірних видатків бюджетів територіальних громад на закупівлю природного газу для садочків, шкіл, лікарень.

"Якщо ми закладемо зараз 9 гривень за природний газ плюс 2 гривні за розподіл (такий, який в нас був в минулому опалювальному сезоні в 20-21 році), тариф був би фактично на 30-40% вищий, ніж він зараз є для кожного жителя. Ми зараз бачимо, що ці тарифи непідйомні, ми бачимо це по тому, що росте заборгованість населення за спожиті комунальні послуги, і зокрема за спожите теплопостачання", – наголосив Ярослав Рабошук.

Зауважимо, 9 лютого цього року між Урядом України, НАК "Нафтогаз України", НКРЕКП та Асоціацією міст України був укладений Меморандум щодо врегулювання проблемних питань у сфері централізованого постачання теплової енергії та постачання гарячої води. Сторони домовилися, що тариф на тепло та гарячу воду для населення до кінця опалювального сезону не зростатиме, а підприємства комунальної теплоенергетики отримають природний газ в обсягах, що забезпечить стале проходження опалювального сезону. Однак Уряд відмовився виконати взяті на себе зобов’язання, а саме:

  • компенсувати втрати комунальним підприємствам, що не дозволяє розпочати підготовку до опалювального сезону;
  • рахунки комунальних підприємств теплопостачання арештовують, блокують роботу підприємств, люди залишаються без заробітної плати.

Наразі підприємство "Вінницяміськтеплоенерго" заборгувало "Нафтогазу" 289 мільйонів гривень, з них 160 мільйонів – це борг споживачів перед теплопостачальною організацією. Водночас держава не відшкодувала витрати підприємства "Вінницяміськтеплоенерго" по різниці в тарифах на суму  500 мільйонів гривень. Це і призвело до припинення надання послуги населенню з гарячого водопостачання. 

"Так склалося, що майже 50 млрд грн – це наші борги перед НАК "Нафтогаз", через те що "Нафтогаз" постійно підвищує ціни на природний газ, і ми не маємо джерел їх компенсувати. Уряд казав, що ніяких штрафних санкцій, стягнень не буде застосовано і ця сума заборгованості буде розстрочена і потім в державному бюджеті будуть виділені кошти для того, щоб компенсувати ті втрати для комунальних підприємств", – розповів Ярослав Рабошук.

В АМУ наголошують, що ці питання необхідно вирішити невідкладно. Адже не можна залишати людей без послуг і перекладати на місцеві бюджети витрати, які вони не зможуть покрити.

Поділитися :