Новини

Незабаром у Вінниці розпочнуть будівництво місця пам'яті загиблих містян – учасників російсько-української війни

12 липня 2023, 09:53

Меморіальне місце з вшанування памʼяті Героїв облаштують на площі Шевченка.

Про те, яким має бути місце пам'яті, говорили під час зустрічі представників міської ради із членами родин загиблих Героїв. Обговорення пройшло 11 липня в Хабі "Місто змістів".

Ініціативна група від рідні загиблих Захисників та Захисниць України звернулась до Вінницького міського голови Сергія Моргунова ще наприкінці минулого року. Вони підіймали низку питань, серед яких – облаштування у Вінниці памʼятного місця, куди б могли навідуватися родичі загиблих Героїв.

Робочі зустрічі щодо створення місця памʼяті тривали з грудня минулого року, розповідає представниця ініціативної групи Наталія Карпова. 

"Після того, як створили ініціативну групу у складі рідних загиблих Героїв та профільних фахівців міської ради, розпочалася робота над формуванням концепції та формату комплексу вшанування пам'яті", - повідомляють у міській раді.

Меморіальне місце планують облаштувати на площі Шевченка, де вже встановлено тризуб та інтерактивну стелу. За словами головного архітектора міста Євгена Совінського, там також встановлять Стіну пам'яті, на якій будуть розміщені фото загиблих вінничан та вінничанок:

"Це модульна конструкція з 20 портретами на одній площині; меморіальний дзвін, який битиме у день загибелі Оборонця. Окреме місце, яке планують облаштувати, матиме вигляд невеликого скверу, який рідні загиблих називають «Мамина колискова». На цій території будуть зелені насадження, лавочки, декоративна гірка, з якої стікатиме вода".

Заступниця міського голови Галина Якубович додала: членам родин загиблих Оборонців-містян, які хочуть, аби дані про їхніх близьких були розміщені на Стіні памʼяті, необхідно звернутися до міського департаменту соціальної політики: 097 101 45 18 (“Лівобережне” управління соціального захисту населення), 097 101 58 40 (“Правобережне” управління соціального захисту населення) і надати дані про загиблого родича чи родичку.

"Ми розуміємо, що є наші загиблі Герої, які не були прописані у Вінниці. Але вони проживали тут, працювали, тут зараз мешкає їхня родина. Або ж є внутрішньо переміщені особи, чиї близькі загинули на війні і поховані у Вінниці… Усі вони можуть бути розміщені на Стіні памʼяті".

Окремо розробили церемоніал вшанування памʼяті загиблих Героїв. Він відбуватиметься вісім разів на рік на державні та муніципальні пам'ятні дати.

“Церемоніал вшанування – це форма прояву поваги та пошани загиблим воїнам у вигляді меморіального заходу за участі рідних та близьких, мешканців громади, а також підрозділів почесної варти Вінницького гарнізону, салютної групи та військового оркестру”, – говорить перший заступник директора департаменту культури Олексій Циганков.

Обговорили також муніципальний церемоніал з вшанування кожного Оборонця у дату загибелі. У цей день о 12:00 у Вінниці оголошуватимуть хвилину мовчання, у гучномовець зачитають імʼя загиблих Героїв, звучатиме дзвін, а на інтерактивній стелі цілий день відображатимуться фото загиблих Героїв.

Поділитися :