Новини

Оновлений музей жертв Голокосту відкрили у Вінниці

16 грудня 2020, 15:51

Завдяки культурним, мистецьким, історичним та релігійним об`єднанням і фондам єврейських громад міста й області тут представлені унікальні матеріали з усієї Вінниччини.

16 грудня у Вінниці відбулось відкриття оновленого музею жертв Голокосту. У новому приміщенні на проспекті Космонавтів розмістили особисті речі загиблих, літературу про Голокост на Вінниччині та документи, світлини й інформаційні стенди. Завдяки культурним, мистецьким, історичним та релігійним об`єднанням і фондам єврейських громад міста й області тут зібрали унікальні оригінальні матеріали з усієї Вінниччини і оприлюднили  нові історичні дані та авторські дописи як свідків Голокосту, так і дослідників. Як розповів директор музею Голокосту на Вінниччині Леонід Трахтенберг, за єврейською традицією, в 13 років хлопчик стає дорослим чоловіком. Знаково, що музей оновили після 13 років його існування.  

"Нашому музею пішов 13-й рік. Згідно з єврейськими традиціями, єврейський хлопчик у 13 років стає справжнім дорослим чоловіком. Так-от наш музей теж як воїн. І ми сьогодні бачимо оновлений музей. Цього всього не було б, якби наш музей не мав таких справжніх друзів - єврейських, християнських. Тому перш за все те, що ми отут бачимо, я маю висловити глибоку вдячність благодійному фонду "Християни за Ізраїль-Україна", засновником якого є Кун Карлір", - розповів Леонід Трахтенберг.

Як розповів Леонід Трахтенберг,  облаштовувати та наповнювати музей жертв Голокосту допомагають друзі та благодійники. Зокрема, засновник благодійного фонду "Християни за Ізраїль-Україна" Кун Карлір. Він був присутній на відкритті музею та поділився своїми враженнями. 

"Для нас велика честь сьогодні бути на відкритті. Ви знаєте, ще декілька місяців тому це приміщення було зовсім пусте. Леонід Михайлович вже відмітив, що за власною ініціативою він організував невеличкий музей в іншому місті, але, у зв'язку з різними обставинами, прийшлось переїхати і перевезти його сюди. Наш фонд є офіційним в Україні і багато років вже співпрацює з єврейськими громадами, надаючи благодійну допомогу і підтримку, а також ми вивчаємо минуле єврейського народу", - зауважив Кун Карлір.

Директор Центру історії Вінниці Олександр Федоришен зазначив, що збереження свідчень Голокосту на Вінниччині - важлива справа. Оскільки на теренах області понад 2 тисячі єврейських захоронень.

"Тімоті Снайдер презентує в низці своїх наукових праць дуже важливу і дуже страхітливу для України концепцію - концепцію "кривавих земель". 30-40 роки для Центрально-Східної Європи, зокрема, для України, були одними, мабуть, з найстрахітливіших. Голодомор 32-33 років, Сталінські репресії 37-38 років і Друга світова війна були найжахливішими сторінками. Голокост - те, що відбувалося на теренах нашого Поділля, безумовно, заслуговує на висвітлення, на уточнення, на створення нових місць пам'яті", - наголосив Олександр Федоришен. 

Вхід до музею вільний.

Поділитися :