Новини

" Особливості пересування містом та Україною на інвалідному візку": у Вінниці провели тренінг для людей з інвалідністю

21 жовтня 2020, 15:48

Вінничанам з інвалідністю роз'яснили переваги розкладу руху міського транспорту та поінформували, як зорієнтуватися на сайті "Вінницької транспортної компанії". Обговорили також особливості замовлення квитків на залізничний й авіа транспорт.  

Як повідомила "Місту над Бугом" голова правління ГО «Гармонія» Людмила Нецкіна, під час тренінгу вона розповіла, як користуватися різними видами громадського транспорту людям з інвалідністю. Серед іншого, пані Людмила поінформувала про переваги користування сайтом вінницького депо та програмою rozklad.in.ua.  За її словами, на сайті є розклад руху  громадського транспорту Вінниці, а також вказується графік руху саме тролейбусів з низькою підлогою.

«Зараз, на щастя вже є багато різних сервісів, які допомагають, які полегшують користування громадським транспортом і людям з інвалідністю у тому числі. Так само нам потрібно знати якісь нюанси, як користуватися сервісами. Наприклад, "Вінницька транспортна компанія" – вони зробили розклад, який є на сайті, в якому показується коли іде звичайний тролейбус, а коли низько підлоговий. Коли зимою виходиш десь їхати, ти можеш конкретно знати час і вийти, а не стояти годину і чекати коли низько підлоговий тролейбус прийде. Тому це дуже зручно за що ми дуже вдячні», - зазначила пані Людмила Нецкіна

Реальною проблемою для людей з інвалідністю,  за словами Людмили Нецкіної, можуть стати далекі поїздки. Зазначає, що тут важливо бути уважними. Якщо це  потяги, то в Україні є спеціальні вагони, адаптовані для людей з інвалідністю. Але  їх близько десяти  та замовляти  квиток потрібно заздалегідь. Людмила Нецкіна розповідає, що якщо  термінова поїздка, - доводиться їхати у звичайному вагоні. Вона радить обговорювати все до найменших деталей, не соромитися кілька разів повторити про наявність інвалідного візка та наголошувати, що підходить лише нижня полиця.

«Якщо говорити про залізничний транспорт то в «Інтерсіті» в кожному рухомому складі є підйомник. Якщо мова йде про звичайні потяги, то є можливість замовлення спецвагону в якому є і підйомник і доступна вбиральня. Але всі ці нюанси, їх потрібно знати. Так само якщо ти летиш на літаку, також потрібно правильно, коли ти робиш замовлення квитка – його потрібно правильно замовити тому, що там теж є свої нюанси, які потрібно знати. Не можу сказати що це ціла наука, але якщо ти хочеш подорожувати, або навіть комфортно пересуватися містом, то ти їх маєш знати», - наголосила пані Людмила Нецкіна 

 Мета цих зустрічей, як зазначає пані Людмила, - переконати людей не соромитися інвалідності та навчитися  грамотно вести комунікацію.

Поділитися :