Новини

Підготовлені – значить захищені: вінничанам пояснили, як діяти у разі радіаційної аварії

3 липня 2023, 09:33

Рекомендації надали представники МОЗ та ДСНС.

Як повідомляють на сайті Вінницької міської ради, перше й основне правило, якого слід обов’язково дотримуватись – залишатись у приміщенні або терміново у нього зайти, якщо ви знаходитесь на вулиці. Це може бути підвал або середина будівлі. Радіоактивний матеріал осідає на зовнішній стороні будівель, тому потрібно триматися якомога далі від стін і даху споруд. 

Не забувайте й про своїх домашніх улюбленців. Ні в якому разі не дозволяйте їм гуляти на вулиці.

Після потрапляння в укриття необхідно зняти верхній шар одягу та прийняти душ. Лише після цього слід одягнути чистий одяг. Детальніше з цими етапами можна ознайомитись за посиланням.

Окрім того, у МОЗ наголошують, що ні в якому разі не можна без потреби вживати йодид калію. Його треба приймати ЛИШЕ якщо ви отримали таку вказівку від органів влади чи ДСНС. З інформацією про те, в яких дозах та коли слід приймати цей препарат можна ознайомитись за посиланням.

Також представники МОЗ рекомендують заздалегідь сформувати запаси їжі, води, медикаментів та інших засобів. Детальніше про це за посиланням.

"Довіряти потрібно лише офіційним джерелам інформації. Дізнаватись інформацію слід з повідомлень від рятувальників (ДСНС), поліції, місцевої влади. Не варто довіряти тому, що пишуть в оперативних телеграм-каналах або неперевірених джерелах інформації", - наголошують у міській раді.


Фото: ГУ ДСНС у Вінницькій області

Поділитися :