Новини

Півтора мільйона збитків: на Вінниччині СБУ викрила схему незаконної вирубки лісу

24 червня 2021, 12:42

До злочинної групи входили посадовці одного з комунальних лісових господарств. 

Як зазначають в СБУ Вінницької області, вони вирубували деревину, обробляли та продавали.  

За попередніми даними слідства, учасники групи,  разом з підприємцем, організовували та проводили рубки за межами офіційно виділених ділянок. Надалі, продавали незаконно зрубану деревину цінних порід без показів у реєстраційних формах лісгоспу.

Повідомляється, що організатор групи вносив фіктивні відомості до Єдиної державної системи електронного обігу деревини про пункт навантаження, розвантаження лісопродукції, виготовляв лісорубні квитки з ознаками фіктивності.

Гроші з продажу лісосировини, розподілялися між учасниками злочинної схеми.

Під час проведення обшуків правоохоронці вилучили:

- документацію із доказами протиправних дій;

- підроблені товаротранспортні накладні;

- лісорубні квитки, бірки на дерева, чорнові записи та готівку.

В рамках кримінального провадження, організатору та учасникам оборудки, оголошено про підозру за ст. 246 (незаконна порубка або незаконне перевезення, зберігання, збут лісу), ч. 5 ст.191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), ст. 28 (вчинення кримінального правопорушення групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією, а організатору - ще й за ч.2 ст. 361 (несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), автоматизованих систем, комп’ютерних мереж) Кримінального кодексу України.

Вирішується питання про обрання міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Заходи із викриття проводилися спільно з Головним управлінням Національної поліції у Вінницькій області під процесуальним керівництвом Вінницької обласної прокуратури.

Поділитися :