Новини

Поліцейські Вінниччини припинили діяльність осіб, які підробляли документи для виїзду за кордон під час воєнного стану

15 вересня 2022, 14:15

Підозрювані через «колл-центр» спільно із медичними працівниками виготовляли та збували підробні ПЛР-тести та сертифікати про вакцинацію від коронавірусної хвороби.

Як повідомляють на Фейсбук-сторінці Нацполіції Вінницької області, викрили злочинну схему працівники відділу протидії кіберзлочинам за сприяння працівників Вінницького районного управління поліції та спецпризначенці КОРДу.  

Зазначається, що власниця «колл-центру», 33-річна жителька м. Вінниця. ЇЇ спільником виявився 35-річний  вінничанин. Підозрювані вчиняли несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в автоматизованих системах, за попередньою змовою із медичними працівниками. Організатори за грошову винагороду у розмірі 500 гривень пропонували громадянам отримали ПЛР-тест міжнародного зразка.


Поліцією зафіксовано понад 50 фактів таких «угод».

Правоохоронці провели обшуки та вилучили комп’ютерну техніку, чорнові записи, мобільні телефони, банківські картки, печатки, канабіс, 2 предмети ззовні схожі на пістолети, та понад 200 набоїв різного калібру та інші докази злочинної діяльності, які направлені на експертизу.

В межах проведених заходів, також встановлено причетність зловмисників до підробки документів для виїзду за кордон в умовах війни, таких як військові квитки для чоловіків призовного віку,  реалізовували їх в мережі Інтернет, - йдеться у повідомленні. 


Водночас виявили й створення «фейкових» інтернет-магазинів з продажу комп’ютерної, побутової техніки. Тут покупці повність чи частково сплачували за товар, однак товар або ж кошти за нього не отримували. Щоб залучити клієнтів, працівники «колл-центру» рекламували магазин та писали підробні відгуки про магазин. 

За цим фактом поліцією розслідується кримінальне провадження за ч. 3 ст. 362 Кримінального кодексу України (Несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в електронно-обчислювальних машинах (комп'ютерах), автоматизованих системах, комп'ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчинені особою, яка має право доступу до неї), - пишуть у поліції. 


Такий злочин карається ув’язненням до 6 років.

Поділитися :