Новини

Поліція Вінниччини зафіксувала 45 повідомлень про порушення виборчого законодавства

7 жовтня 2020, 09:53

Поліцією Вінницької області вже порушено три кримінальних провадження за протиправні дії в процесі підготовки до виборів. 

Як повідомили у відділі комунікацій ГУНП у Вінницькій області, порушено три кримінальних провадження: за фактом підкупу виборців, нанесення тілесних ушкоджень кандидату в депутати та підробки документації.

Зокрема поліцейські встановили, що група осіб на території Вінниці пропонує мешканцям хабар за голосування на користь однієї з політичних сил. За такий злочин передбачено покарання – до 7 років ув’язнення. Ще одне кримінальне провадження відкрито Вінницьким відділом поліції на підставі заяви голови однієї з політичних сил щодо порушення виборчого законодавства в частині формування територіальних виборчих комісій, зокрема, підробки документів та зміни складу представників від партії.

Також поліція склала дев’ять адмінпротоколів за вчинення адміністративних правопорушень у сфері виборчого права. Переважна більшість адміністративних правопорушень стосувалися відсутності вихідних даних в агітаційних матеріалах.

Як розповіла "Місту над Бугом" координаторка Громадянської мережі ОПОРА у Вінницькій області Наталя Величко, ОПОРА теж фіксувала у вересні факти порушення виборчих прав кандидатів в депутати.

«Якщо говорити про ключові події у вересні, то безумовно це реєстрація територіальними виборчими комісіями кандидатів на посаду міських, сільських та селищних голів, а також кандидатів у депутати до відповідних рад. На Вінниччині не обійшлося без відмов у реєстрації, посадових позовів з цього приводу. Наприклад Козятинська міська територіальна виборча комісія відмовила чинному міському голові у реєстрації кандидатом на цю посаду. Він подав до суду, до цього моменту він не зареєстрований кандидат. Також на Вінниччині була низка відмов у реєстрації партійних списків та окремих кандидатів. Наприклад через неповідомлення відповідної територіальної виборчої комісії по конференції, або недотримання гендерних квот, також приналежність до інших політичних партій», - розповіла Наталя Величко.  

Поділитися :