Новини

Понад 100 мільйонів гривень виділять з обласного бюджету на розвиток сільського господарства Вінниччини

26 лютого 2021, 13:40

Програму розвитку особистих селянських, фермерських господарств, кооперативного руху на селі та дорадництва на 2021-2025 роки ухвалили депутати на черговій 5 сесії обласної Ради.

Про хід виконання Програми розвитку особистих селянських, фермерських господарств, кооперативного руху на селі та дорадництва на 2016-2020 роки депутати прозвітували сьогодні, 26 лютого. На фінансування заходів Програми за цей період з обласного бюджету було виділили 15 млн 923 тис. грн. У рамках програми особисті селянські, фермерські господарства, кооперативи та інші суб’єкти господарювання на селі отримували пільгові кредити. Також частково відшкодовувалися витрати за закуплені установки індивідуального доїння або холодильні установки для зберігання й охолодження молока. Крім цього, протягом 4-х років пільгові кредити отримали 35 суб'єктів господарювання, 2199 фізичних осіб отримали відшкодування.

Орієнтовний обсяг фінансування для реалізації Програми розвитку особистих селянських, фермерських господарств, кооперативного руху на селі та дорадництва на 2021-2025 роки становить близько 105 млн грн.

Серед пріоритетів Програми:

  • стимулювання діяльності особистих селянських та фермерських господарств, сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів та інших суб’єктів господарювання на селі, виробників органічної сільськогосподарської продукції, сімейних фермерських господарств, які займаються виробництвом молока;
  • залучення інвестицій в розвиток аграрного бізнесу на селі; 
  • підвищення конкурентоспроможності аграрного сектору економіки; 
  • інформування жителів області про реалізацію державної та регіональної політики у сфері аграрного виробництва та розвитку сільських територій.

Зауважимо, наразі в області працює 273,5 тис. особистих селянських господарств. Вони використовують 556 тис. га сільськогосподарських угідь, або 27,6% усієї площі сільгоспугідь області. В області зареєстровано 2626 фермерських господарств, 97 сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів, з початку року вони надали послуг сільському населенню на суму 13 млн грн.

Фото: vinrada.gov.ua

Поділитися :