Новини

Понад 3,8 тисяч фальшивих документів: вінницькі слідчі повідомили про підозру членам міжрегіональної злочинної організації

19 січня 2024, 11:06

Злочинне угруповання під керівництвом двох жителів Одеської обасті організували влітку 2023 року. Орудували ділки на території п’ятьох областей, а саме: Вінницької, Одеської, Львівської, Донецької та Харківської.

Як повідомляють на сайті ГУНП Вінниччини, на момент арешту злочинці виготовили близько 4 тисяч фальшивих документів, що видають підрозділи МВС. "Замовлення" ділки приймали у телеграмі, після чого відправляли документи "клієнтам". 

Серед фальшивок, які можна було придбати у правопорушників, — посвідчення водія та свідоцтва про реєстрацію транспортних засобів, посвідки на постійне проживання, свідоцтва про закінчення автошколи, паспорт громадянина України. Вартість підробок становила від 8 000 до 14 000 гривень.

У серпні правоохоронці одночасно провели 35 санкціонованих обшуків у п’ятьох областях України, де проживали фігуранти. В них вилучили велику кількість вже виготовлених документів та заготовок для майбутніх замовлень, печатки з ознаками підробки державних і приватних установ, зокрема і одного з сервісних центрів МВС, майже 90 000 доларів США та техніку, на якій виготовляли фальшивки. 

"За процесуального керівництва Вінницької обласної прокуратури слідчі слідчого управління Головного управління Національної поліції у Вінницькій області зібрали докази, на підставі яких двом організаторам повідомили про підозру двом організаторам та п'ятьом членам злочинної організації, котрі здійснювали підроблення офіційних документів, використовуючи незаконно одержані голографічні захисні елементи", - коментують у поліції.

За час існування ОЗГ шахраї отримали прибутків на майже 6,5 мільйонів гривень. Члени угруповання легалізували їх, у тому числі через криптогаманці.

Учасникам злочинної організації інкримінують низку злочинів, серед яких:

  • створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній;
  • легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом;
  • підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів;
  • виготовлення, зберігання, придбання, перевезення, пересилання, ввезення в Україну з метою використання при продажу товарів, збуту або збут підроблених грошей, державних цінних паперів, що існують у паперовій формі, білетів державної лотереї, марок акцизного податку чи голографічних захисних елементів;
  • втягнення неповнолітніх у протиправну діяльність

 


Фото та відео: ГУНП у Вінницькій області

Поділитися :