Новини

Понад 4 тисячі вінничан вакцинувалися від грипу

14 грудня 2022, 15:59

Наразі в аптеках міста в наявності є чотирьохкомпонентна вакцина «GC Flu» (Джі Сі Флю) виробництва Південна Корея.

Вакцина захищає від найбільш поширених в сезон 2022-2023 років штамів грипу. Як відомо, імунізація від грипу не входить до національного календаря щеплень. Тож держава не покриває витрат, пов’язаних з її придбанням. Водночас, завдяки муніципальній програмі «Стоп Грип», яка діє у Вінниці з 2016 року в рамках ініціативи «Вінничани важливі», містяни та ВПО можуть вакцинуватися за пів ціни.

Як зауважив директор департаменту охорони здоров’я Олександр Шиш, отримати щеплення, як і у минулі роки можна у ЦПМСД м. Вінниці.

"Програма «Стоп Грип» працює у Вінниці з 2016 року. Вона передбачає в тому числі і найдієвіший засіб профілактики грипу - це вакцинація. В цьому році ми пропонуємо південнокорейську вакцину «GC Flu». Маємо тривалий досвід її використання. Це чотирьохкомпонентна вакцина. Вона гарно переноситься пацієнтами. 50% вартості складають до 170 грн. Отримати щеплення, як і минулі роки, можна в ЦПМДС. Для цього потрібно прийти до свого сімейного лікаря, пройти обстеження. Якщо нема протипоказів, сімейний лікар виписує рецепт. В аптеці, яка розташована в центрі або поруч, сплачується 50% вартості, інші 50% компенсує бюджет Вінницької МТГ", - каже Олександр Шиш.

Наразі вакцинація від грипу є найдієвішим засобом захисту від цього інфекційного захворювання. За словами директора департаменту охорони здоров’я Олесандра Шиша, профілактикувати хворобу завжди краще, аніж потім її лікувати. Також завдяки вакцинації можна значно заощадити сімейний бюджет.

"Це найдієвіший засіб. Якщо ми говоримо, що вакцинація від грипу нам обійдеться в 170 грн - то в скільки обійдеться лікування? В середньому 2,5-3 тисячі грн. Тобто ми бережемо бюджет. Друге - ми бережемо свій час: ми не витрачаємо час на хворобу й одужання. І, як на мене, найголовніше - ми бережемо свої сім'ї, адже активні люди, які працюють, мають більше можливостей принести грип додому. І маленькі діти чи батьки поважного віку перенесуть грип набагато важче. У них більше варіантів отримати ускладнення. Тому, як не крути, а профілактика краще, ніж лікування", - додав директор департаменту охорони здоров’я.

Вакцинуватися від грипу в першу чергу мають:

– Медики, які контактують із пацієнтами й мають високий ризик заразитися.

– Люди з хронічними хворобами, які мають високий ризик ускладнень.

– Люди з ВІЛ.

– Люди з первинними імунодефіцитами.

– Люди похилого віку.

– Вагітні.

– Люди, які працюють у великих колективах.

Варто пам’ятати, що вакцина проти грипу не гарантує 100% захисту від цієї недуги. Проте вона значно зменшує ризик захворіти на грип. Також завдяки щепленню хвороба мине без тяжких ускладнень і госпіталізації.

Поділитися :