Новини

Поради вінничанам у разі, якщо в лікарні відмовляють у щепленні

17 жовтня 2022, 17:08

Відсутність декларації з лікарем або місцевої прописки не може бути приводом для відмови.

Як повідомляють у міській раді, в умовах війни значно зростає шанс підхопити небезпечні інфекції, від більшості яких можна захиститись вакцинацією. Перш за все це вакцини проти хвороб, які внесені до Національного календаря щеплень.

Вакцинація від цих хвороб проводиться безоплатно в державних і у приватних закладах охорони здоров’я, які уклали договір із Національною службою здоров’я України.

У Вінниці вакцинуватись від COVID-19 можна у будь-якому із центрів первинної медико-санітарної допомоги, безоплатно для всіх громадян України.

"Якщо лікар відмовляє у вакцинації, потрібно, перш за все, поцікавитись, на якій підставі це відбувається. Варто наголосити на тому, що відсутність декларації з лікарем або місцевої прописки не може бути приводом для відмови і це є незаконним", - йдеться у повідомленні.

Якщо медичний працівник без об’єктивних причин, відмовляється провести вакцинацію потрібно:

  • Звернутись до керівника медзакладу (директора, медичного директора, завідувача амбулаторією) і з’ясувати суть проблеми;

  • Якщо і це не допомогло, потрібно звернутись до департаменту охорони здоров’я Вінницької міської ради за телефоном 59-50-14. Потрібно вказати ім’я, прізвище, по батькові та посаду медика, який відмовив у вакцинації та чітко описати ситуацію;

  • Скаргу також можна подати, подзвонивши в контакт-центр МОЗ – 0 800 60 20 19, або заповнивши електронну форму за посиланням;

При виявленні правопорушень потрібно про них повідомляти, адже саме небайдужість громадян дозволить покращити медичну систему в Україні.

Поділитися :