Ініціатором подання голубців до Національного реєстру стала Одещина. Згодом приєдналися й інші області.
Як повідомили на фейсбук-сторінці Вінницького обласного центру народної творчості, аби знайти між регіонами компроміс, обласний центр народної творчості запропонував провести флешмоб "Готуємо голубці разом".
Різні регіони використовували різні інгредієнти для приготування цієї страви. Жителі одних використовували звичайні капустяні листки, інші - виноградне листя, бурякову гичку або пекінську капусту. Начинка також відрізнялася: пшоно, рис, гречка або картопля.
"Наказом МКІП №719 від 20 грудня 2023 року занести елемент «Приготування української традиційної страви «Голубці» до Національного переліку куди увійшла Вінниччина. ОЦНТ дякує громадам за активну позицію, за співпрацю. Тільки разом ми зможемо зберегти народну традиційну культуру та унікальні страви національної кухні", - йдеться в повідомленні.
Фото ілюстративне