Новини

"Працюємо заради миру": у Вінниці розпочали розкопки на території колишнього німецького цвинтаря часів Другої світової війни

27 серпня 2021, 10:39

Рештки усіх загиблих німецьких військових буде перепоховано.

Роботи, як інформують на фейсбук-сторінці Центру історії Вінниці, розпочали сьогодні, 27 серпня. Перед цим дослідники займались локалізацією комунікаційних мереж, аби під час розкопок (які відбуватимуться лише на вільних від будь-якої забудови ділянках) нічого не пошкодити. 

Роботи вестимуть на ділянці поруч з церквою Воскресіння Господнього (червоний квадрат на карті), на околиці Центрального парку ім. М. Леонтовича (червоний прямокутник), а також поблизу нічного клубу “Курсаль” (червоний овал).

Як розповів директор Центру історії Вінниці Олександр Федоришен, німецька окупаційна влада на межі 1941-42 років облаштувала військове кладовище поруч з православним цвинтарем. У наш час це територія поблизу церкви Воскресіння Господнього. Відомо, що вже навесні 1942 року там почали хоронити німецьких солдат. З приводу ділянки на околиці сучасного Центрального парку точних відомостей наразі немає. Вважається, що там можуть бути стихійні поховання німецьких солдатів у останні дні окупації Вінниці – в березні 1944 року. Втім, це ще потрібно довести або ж спростувати. Про ділянку поруч з "Курсалем", де раніше, ймовірно, було виявлене масове поховання, відомо найменше. Її планують дослідити більш детально в рамках пошукових робіт на німецькому цвинтарі.

"Перші поховання тут були на початку 1942 року. А православний цвинтар перестав існувати у 1970-х роках. Матеріал, який у нас наявний, не дозволяє зробити нам певних висновків. І ми вдячні, що буде досліджено не тільки німецькі захоронення, а й ділянки колишнього православного цвинтаря", – додав Олександр Федоришен.

Робота Народної спілки в Україні, за словами керівника її представництва в Україні Володимир Іоселіані, ведеться відповідно до міжурядової Угоди про догляд за військовими могилами, яка була підписана 29 травня 1996 року. Від цього часу розкопки вже провели на п'яти кладовищах у різних містах України.

"Хочу подякувати керівництву міста Вінниці за підтримку. Народна спілка Німеччини працює заради миру.  Наше завдання – віднайти захоронення солдат.  А потім  ми будемо доглядати за цими могилами", – наголосив Володимир Іоселіані.

Розкопки вестиме спеціалізоване приватне підприємство "Пам'ять і слава", що вже близько 20 років співпрацює із представництвом Народної спілки Німеччини. За цей період ексгумували та перепоховали більше 150 тисяч німецьких військових. 

"Наше місто є прозорим, толерантним і відповідальним. Багато питань тієї війни ще не вивчені та не досліджені. Тому ми підтримуємо даний проєкт, і розуміємо, що пам'ять це дуже важливо, особливо для родин загиблих військових. Ми відкриті  і готові до співпраці", – зауважила заступниця міського голови Галина Якубович.

Фото: Фейсбук/Центр історії Вінниці

Поділитися :