Їжа визначає стан здоров’я протягом усього життя та безпосередньо впливає на його тривалість.
Дедалі більше українців намагаються харчуватися здорово. Вони ретельно вивчають інформацію про склад продуктів і готують удома смачні страви з натуральних складників, обмежуючи додавання некорисних інгредієнтів, зокрема солі, цукру й надмірної кількості жиру.
Центр громадського здоров’я України опублікував на своїй фб-сторінці основні правила здорової харчової поведінки:
- зосереджуйтеся на споживанні їжі. якщо ви працюєте за комп’ютером, дивитеся телевізор, читаєте або займаєтесь іншими справами, це часто призводить до переїдання. тимчасово припиніть робити інші справи й приділіть усю увагу їжі;
- намагайтеся їсти тільки за обіднім столом, уникайте споживання продуктів у ліжку, транспорті, перед комп’ютером тощо;
- швидкість уживання їжі істотно впливає на кількість спожитого, повноцінність насичення й відчуття голоду. треба їсти повільно, витрачаючи по 20—30 хвилин на основний прийом їжі та 10—20 хвилин на перекуси;
Аби знати все про рідне місто, підписуйтесь на наш Telegram - канал https://t.me/mnb_vinn
- зробіть спільне споживання страв правилом вашої сім’ї. це найкраща можливість виховувати здорові харчові звички в дітей, онуків та всіх інших членів родини. крім того, кожен сніданок, обід і вечеря в сімейному колі — важливий крок до добробуту й зміцнення зв’язків між членами родини;
- не тримайте вдома некорисні продукти, це значно зменшить вірогідність їх споживання;
- уникайте вживання страв і снеків, якщо не відчуваєте голоду. не плутайте емоції з голодом. випийте спочатку склянку води, почекайте 10—15 хвилин, і ви зрозумієте, чи справді хочете їсти;
- коли є нестерпне бажання щось з’їсти, почніть з маленького шматочка. якщо це шоколад — відкусіть один квадратик і посмакуйте його. спробуйте зупинитися й уникнути споживання великої кількості об’єкта вашого бажання.
Читайте також:
Вінничан віком від 6 місяців до 6 років не щеплених від поліо вчасно, вакцинують упродовж січня