Новини

Проблематика стану малих річок Вінниці

19 квітня 2023, 09:53

Вінницька міська територіальна громада має на своїй території численну кількість малих річок – артерій, що живлять головну з них – річку Південний Буг. Від їхнього стану залежить і якість екології, якість нашого життя.

Стала інтеграція малих річок Вінниці у міський простір - це проєкт про воду, береги, людей та їх взаємодію у місті. Малі річки відграють вагому роль в розвитку інфраструктури, особливо, в населених пунктах; вони можуть стати елементами туристики, ландшафтного дизайну у паркових зонах. Про програму належного збереження малих річок Вінниці розповіла Яна Чайковська – керівниця відділу інфраструктурних проєкті КП «Інститут розвитку міст».

«Райони у нашому місті доволі різноманітні, мають свої унікальні риси та історію — від приєднаних колишніх сіл (як-от П’ятничани чи Тяжилів) до територій масової радянської забудови (Вишенька, масив Коріатовичів). Відповідно, стиль життя та потреби там дещо різняться. Наприклад, райони високоповерхової забудови — Вишенька, Слов’янка, Центр, Коріатовичів, Замостя — мають більшу потребу в контакті з природою та спокійному відпочинку, де можна перепочити ментально, ховаючись від міського гамору. А для районів садибної забудови (як-от Старе місто, П’ятничани чи Пирогово) більш цінно створювати майданчики для соціальної взаємодії. У такому випадку водойми можуть стати точкою збору людей та сприятимуть спортивним, культурним, освітнім активностям мікрорайону» - сказала в етері проекту «Рефлекторія» Яна Чайковська.

Малі річки мають значний потенціал для розвитку Вінниці та покращення життя тут: від створення на берегах прогулянкових піших маршрутів до облаштування окремих локацій з різними видами активності. Мережа малих річок Вінниці охоплює майже все місто — здається, немає жодного району, де не було б бодай однієї водойми. Всього їх в обласному центрі 64.

Поділитися :