Новини

Реформування та нововведення в діяльності Держпраці України

11 січня 2023, 13:44

Місцеві органи Державної Служби України з питань праці проходять певне реформування, а саме – створено Міжрегіональні управління. У Вінницькій області відтепер працює Управління інспекційної діяльності, яке ввійшло до складу Центрально-Західного Управління, що об’єднало Вінницьку, Житомирську і Хмельницьку області.

Легітимізація працевлаштування, дотримання чинного трудового законодавства, захист соціальних й трудових прав працівників, виконання основних правил організації трудового процесу на підприємствах – все це в полі професійної діяльності Держпраці, - наголошує начальник Управління інспекційної діяльності Центрально-Західного Управління Державної служби з питань праці в України Володимир Боковець у проєкті "Рефлекторія".

«Сьогодні, в умовах воєнного стану ми обмежили кількість перевірок, і надаємо перевагу саме профілактичній, консультаційній, інформаційно-просвітницькій роботі. Наприклад, за 2022 рік ми провели понад 850 інформаційних акцій, заходів, кампаній щодо дотримання трудового законодавства, адже в умовах війни простіше упередити проблему, аніж потім її вирішувати через різноманітні санкції» - сказав Володимир Боковець.

Також, відповідно до внесених змін до чинного трудового законодавства Держпраці України велику увагу приділяє і питанням морально-психологічного стану працівників, особливо гостро це відчувається в період війни, коли стреси та нервове напруження просто «зашкалюють». Таке явище, як «мобінг» нині в полі зору інспекторів – це моральний, адміністративний тиск на працівників, за який передбачено жорсткі адміністративні санкції. В загальному контексті на Вінниччині в переважній більшості спостерігається чітке виконання трудового законодавства як у Державному секторі, так і у сфері приватного виробництва та підприємництва.

Поділитися :