Новини

"Розумне освітлення": у Вінниці за 5 років встановили 4800 світлодіодних ліхтарів

3 вересня 2020, 14:34

Якісне вуличне освітлення – це економія електроенергії, адже LED-ліхтарі споживають її на 30% менше. Крім того, вони мають більший термін експлуатації, у порівнянні з іншими та забезпечують кращу видимість для водіїв. Саме тому за останні 5 років на вулицях міста встановили та замінили 4800 світлодіодних ліхтарів.


Перехід вуличного освітлення на світлодіодні світильники розпочався у Вінниці з 2015 року, зазначають на сайті міської ради. За цей час світильники облаштовували на в’їздах у місто, на пішохідних доріжках, біля дитячих та спортивних майданчиків, у приватному секторі, на усіх об’єктах, де відбуваються комплексні реконструкції. 

Як повідомив міський голова Сергій Моргунов під час звіту про виконання Стратегії розвитку міста «Вінниця-2020», за останні п’ять років у Вінниці були виконані досить значні обсяги робіт по будівництву мережі вуличного освітлення, які передбачали використання уже світлодіодних світильників.

Також для збільшення енергоефективності у місті почали встановлювати "розумне освітлення", яке дає змогу зменшити інтенсивність роботи ліхтаря на 20% за умови відсутності пішоходів. На повну потужність освітлення вмикається при появі людини. Така робота ліхтаря можлива за наявності спеціальних датчиків, які реагують на рух.

Вперше застосували таку технологію на ділянці проспекту Юності - від Хмельницького шосе до вулиці Порика. Пізніше «розумне освітлення» з’явилось на алеї від Келецької до Андрія Первозванного. Переваги такої системи освітлення – економія електроенергії. А впровадження різних заходів з енергоефективності було і залишається одним з пріоритетів у роботі міської ради.

Поділитися :