Новини

Сад ідей, бджолярня, міське городництво і кінопокази: у Вінниці розробили проєкти екологічних форм туризму

16 вересня 2022, 16:46

Під час воркшопу «Цілі сталого розвитку і туризм» студенти, викладачі, урбаністи, підприємці та працівники департаментів міської ради запропонували кілька ідей для розвитку екологічного туризму у місті. 

Як йдеться на Фейсбук-сторінці департаменту маркетингу міста та туризму, в рамках Днів європейської спадщини у Вінниці, провели воркшоп учасники якого мали напрацювати проєкти для екологічних форм туризму у місті. За умовами проєкт мав відповідати мінімум одній цілі сталого* розвитку та бюджет не більше 100 тисяч гривень термін реалізації рік.

Експертка зі сталого розвитку і модераторка заходу Олена Данілова зазначила, що війна вносить багато коректив у повсякденну діяльність, в тому числі у сферу туризму. Водночас важливо рухатися в контексті цілей сталого розвитку разом з усім світом.

Так ми зможемо досягнути найважливішого, що є – це збереження екосистем, розвиток економіки і розвиток суспільства, бо не можна розвивати щось одне і забувати про інше. І я думаю, що всі проєкти, будуть враховувати і цілі сталого розвитку, і те, що переживає зараз наша держава, розповідає Олена Данілова.

Учасники воркшопу були запропоновані різні ідеї, серед яких:

  • екологічні стежки,
  • дощові сади,
  • школа екологічного туриста,
  • онлайн мапа про бердвотчинг,
  • річковий маршрут на гондолах.

У результаті воркшопу команди презентували ідеї чотирьох проєктів, які можна було б інтегрувати у сферу туризму Вінниці:

  • Серія кінопоказів на природних локаціях на тему «Чисте довкілля та екологічна освіта» (з аматорським кінофестивалем).
  • «Сад ідей в Місті ідей» – флористична локація на території майбутнього яблуневого саду в Музеї Коцюбинського (з екотурами і флористичними майстер-класами).
  • «Бджолярня» – освітня інтерактивна локація про роль бджіл в екосистемі (з екскурсіями та дегустацією продукції бджільництва).
  • «Міське городництво» – облаштування території для вирощування городини (томатів, базиліку тощо) як освітнього та публічного простору.

Ідеї опрацьовуватиме департамент маркетингу міста та туризму міської ради для включення в плани реалізації Стратегії розвитку туризму міста до 2030 року.

Якщо говорити про екологічний туризм, то рекреаційні зони, зелені зони, водні об'єкти в міських просторах є трендами сучасного туризму. Люди подорожують більш усвідомлено і шукають ті локації, де вони можуть стати ближчими до природи. Тому ми зацікавлені ідеї сьогоднішнього воркшопу трансформувати в конкретні проєкти та в перспективі шукати шляхи їх реалізації, зазначив директор департаменту маркетингу міста та туризму Олександр Вешелені.

*«Цілі сталого розвитку» (глобальні цілі) – ключові напрямки розвитку країн, що були ухвалені на Саміті ООН зі сталого розвитку. Всього існує 17 Цілей та 169 завдань. Серед них - подолання бідності, якісна освіта, ґендерна рівність, чиста вода та належні санітарні умови, захист екосистем суші, мир та інші. 

Поділитися :