Новини

Санітарна чистка лісів та паркових зон: "за" і "проти"

16 січня 2023, 10:47

Вінниця завжди славилась своїми «зеленими зонами»: парки, сквери, славнозвісний «лісопарк». А, отже, за ними варто стежити, доглядати їх, проводити санітарні чистки. 

Усі дерева обстежуються фахівцями державного спеціалізованого лісозахисного підприємства «Вінницялісозахист». Видаються відповідні документи, довідки, в яких вказано небезпечні або аварійні дерева. Також вони містять обґрунтування по кожному дереву: чи вони з внутрішньо стовбуровою гниллю, чи мають всихання, чи в аварійному стані, наприклад, має небезпечний кут нахилу тощо.

«Ми ретельно досліджуємо дерева, які вже мають чіткі ознаки аварійності. Їх доволі багато в локаціях озеленення міста та в прилеглих територіях – це наслідок природнього старіння, адже багатьом із них доволі багато років. У нас ще є велика кількість старих дерев, які варто дослідити, і здійснити санітарну чистку. Але це справа майбутнього, оскільки ми маємо доведені ліміти на вирубку, які не маємо права порушувати. Що ж стосується аварійних дерев – ми неодмінно їх вирізаємо.» -  розповів в ефірі проекту «Рефлекторія» Олександр Болюх, головний лісопатолог Державного спеціалізованого лісозахисного підприємства "Вінницялісозахист". 

Він також додав, що всі процедури дослідження й санітарної чистки проведяться відповідно до чинного спеціалізованого законодавства, і такі роботи триватимуть й надалі задля безпеки громадян і збереження належної екологічної ситуації.

Поділитися :