Новини

Сергій Моргунов: тарифи на опалення та гарячу воду до кінця опалювального сезону вінничанам підвищувати не будуть

20 січня 2021, 20:08

Про необхідність негайних кроків центральної влади назустріч людям через ситуацію з тарифами говорили сьогодні мери міст та представники Асоціації міст України під час наради з Прем’єр-міністром.

Як повідомив на своїй сторінці у Фейсбук міський голова Сергій Моргунов, у результаті проведеної наради прийняли рішення, що ціна на газ для підприємств ТКЕ, як і для побутових споживачів, залишиться на рівні 6, 99 грн за кубічний метр. А тарифи на опалення та гаряче водопостачання до кінця опалювального сезону підвищуватись не будуть.

Як зауважив Сергій Моргунов, ситуація з тарифами стала критичною і потребувала термінового вирішення, адже обмеження Урядом ціни на природний газ не стосувалося теплопостачальних організацій, що потягнуло б за собою зростання платіжок для вінничан на централізоване тепло і гарячу воду на 42%.

"Це не припустимо в умовах загальнонаціонального карантину та економічної кризи, коли людям і так складно. Споживачі не мають змоги платити за комунальні послуги, а це - нарощення боргів. Разом з тим, «Нафтогаз України» може припиняти газопостачання для підприємств теплокомуенерго, якщо рівень розрахунків менший 90%. Така ситуація ставить під загрозу опалювальний сезон по всій Україні", - наголосив Сергій Моргунов.

Також у рамках зустрічі вирішили:

  •  вжити термінових заходів щодо зниження ціни на природний газ для підприємств, які постачають теплову енергію для населення;
  •  розширити програму державних субсидій;
  •  передбачити механізм відшкодування різниці тарифів для теплокомуненерго з державного бюджету, не перекладаючи цей тягар на плечі територіальних громад.

Окрім того у планах - підписання спільного Меморандуму між Урядом, Асоціацією міст України та представниками Верховної Ради про алгоритм виведення сфери теплопостачання з кризи, пов’язаної з коливанням ціни на газ. У тому числі, щодо врегулювання питання різниці тарифів, а також вішкодування збитків підприємствам теплопостачання.

"Нам вдалось налагодити діалог з центральною владою, аби стабілізувати ситуацію та головне - підтримати людей", - зауважив Сергій Моргунов.

Поділитися :