Новини

«Щоденний запис кінного походу: 30 років по тому»: у Вінниці відбулась презентація історичної книги

15 жовтня 2020, 12:17

Презентована книга містить історичний щоденник походу, спогади учасників події з погляду 2020-го року та тематичні фотоматеріали. Вона є втіленням задуму кінного походу з Вінниці до Запоріжжя для участі у відзначенні 500-ліття українського козацтва в серпні 1990 р.  

Як зазначається на сторінці Центр Історії Вінниці у фейсбук, ця книга – літопис авантюрних козаків, які в тінях радянського повсякдення плекали Незалежність України. Видання присвячене 30-річчю студентської експедиції «Козацькими шляхами – пам'ять народна», яка стала втіленням задуму кінного походу з Вінниці до Запоріжжя для участі у відзначенні 500-ліття українського козацтва в серпні 1990 р. Книга містить історичний щоденник походу, спогади учасників події з погляду 2020-го року, тематичні фотоматеріали тощо. Як зазначила модераторка презентації співробітниця Центру історії Вінниці Олеся Коваль у книзі є багато фотоматеріалів  і не тільки. 

«У книзі вміщено дуже багато фотоматеріалів, і також для тих хто хоче знати трохи більше ніж тут написано на звороті книги є QR-коди, які проведуть вас до виставки, яка створена у дві тисячі дев’ятнадцятому році Центром Історії Вінниці, та того кінофільму, який був створений під час походу завдяки тому що в учасників була кінокамера. І невеличкі аматорські зйомки, які ми зберегли й виклали теж для усіх охочих на youtube каналі Центру Історії Вінниці», - зазначила Олеся Коваль

Участь у презентації зокрема взяв один з учасників кінного походу, доктор історичних наук, професор, директор Державного архіву Вінницької області Юрій Легун, який під час експедиції виконував роль писаря. Серед іншого, він зазначив, що «Щоденний запис кінного походу: 30 років по тому» - це спільна праця, пам’ять декількох людей. Проте, звісно ж записати усе що відбувалося під час походу було просто неможливо.

«Того, що попало в щоденник звичайно, попало лише дещиця, маленька частина і хоча тут прозвучали дифірамби на мою адресу, що ретельно я писав ці тексти, звичайно не ретельно і в тексті є чимало місць, коли там пропущений якийсь день, щось не зафіксовано, або згадано уже через день через два і додано пізніше у якомусь обмеженому форматі», - повідомив Юрій Легун

Також учасниками презентації стали ще двоє учасників кінного походу. Це  Юрій Савчук – кандидат історичних наук та заступник голови Іванівської ОТГ Калинівського р-ну Вінницької області Ігор Лановий. На презентацію книги був запрошений і директор Державного історико-культурного заповідника «Трипільська культура» Владислав Чабанюк. Він розповів, що свого часу також брав участь у першому поході по Вінниччині, ще у 89-му році.

«У вісімдесят дев’ятому році, у серпні  ми пішли у перший такий похід і він був по Вінниччині.  Це з Могилева-Подільського йшли на Бушу, йшли на Брацлав, потім поверталися на Красне там де могила Данила Нечая. Заходили в різні інші місця, але вони в основному були пов’язані  із козаччиною на території Вінницької області. Близько шестисот кілометрів був цей похід, це один з перших козацьких походів» - підкреслив Владислав Чабанюк

 Запис презентації можна переглянути на сторінці Центру історії Вінниці у фейсбук.  Книга «Щоденний запис кінного походу: 30 років по тому»  вже є у вільному доступі для безкоштовного завантаження.

 

Поділитися :