Новини

Спецфонд "СтопВірус" розпочав передачу "пакунків пацієнта" вінницьким опорним лікарням

21 грудня 2020, 10:51

Наразі "пакунки пацієнта" отримали пацієнти 3 міської лікарні та обласної дитячої інфекційки.

"Пакунки пацієнта" вже доставляють до вінницьких лікарень представники спецфонду "СтопВірус". Фонд відновив роботу, оскільки були запити про допомогу від медперсоналу та пацієнтів. Як йдеться в сюжеті телеканалу ВІТА, наразі волонтери сконцентрувались не на спецзасобах для медиків, а на забезпеченні найнеобхіднішим кожного хворого, який потрапляє до стаціонару із підтвердженим COVID-19 чи підозрою. Медична директорка міської лікарні №3 Анна Мазур Оскільки каже, що є випадки, коли пацієнти потрапляють у лікарню, не встигаючи підготуватись до госпіталізації.

- Якщо пацієнт прийшов на прийом до лікаря і йому стало погано, наш день приймальний, значить ми приймаємо пацієнта. І дуже часто пацієнти приїжджають без нічого, тому допомагає весь заклад і весь персонал таким пацієнтам.

"Пакунок пацієнта" - це спеціальний набір речей першої необхідності, ліків та вітамінів для хворих на COVID-19, який не покривається "ковідними пакетами" Національної служби здоров’я України. Це вдала європейська практика, яку впровадили й у Вінниці. Першу тисячу пакунків волонтери змогли зібрати завдяки підтримці ініціаторів створення "СтопВірусу" Володимира Гройсмана та Сергія Моргунова, розповідає голова правління фонду громади "Подільська громада" Олена Данілова.

- Ми звернулися до ініціаторів з фонду "СтопВірус" Володимира Борисовича і Сергія Анатолійовича. І вони погодились підтримати "пакунок пацієнтів". Перша тисяча - це завдяки коштам їх родин. Коли ми почали пакувати пакунки, голова Обласної ради В'ячеслав Соколовий почув про цю ініціативу і сказав, що його родина теж готова приєднатися. Тепер ми маємо більшу кількість пакунків.

Міській лікарні №3 "СтопВірус" передав 60 "пакунків пацієнта", де наразі лікується 73 хворих на коронавірус. З них 31 пацієнт - на кисневій терапії. Директорка закладу Наталя Шуткевич каже, що медики екстренки привозять пацієнтів COVID-19 з двічі на тиждень.

- Поступлення у медичний заклад - це завжди є стрес. І пацієнт  доставляється бригадою швидкої медичної допомоги (вони також одіті в захисні костюми), це також має свій вплив на психо-емоційний стан пацієнта. Це є дуже необхідним, тим більше, що тут є і комплект вітамінів, і термометр - тобто все, що необхідно на перший період перебування у нас у закладі. Тому дуже дякуємо за такі пакунки, я думаю, що наші пацієнти також будуть дуже задоволені.

"Пакунок пацієнта" є як для дорослих хворих, так і для маленьких пацієнтів. Вартість дорослого пакунку - 450 грн, дитячого - 500 грн. Адже у дитячий бокс додають більше складових. Але для пацієнтів пакунки безкоштовні, зазначає Олена Данілова.

- В дитячий пакунок входить 10 позицій, вони трошечки відрізняються від дорослого. Це і зубна паста дитяча, і "Лісобакт", якого там немає, і інший склад вітамінів, мило дитяче. І також буде йти окремий подаруночок для діток - це розфарбовка і олівці. Приємно вражені від тієї кількості волонтерів, які відгукнулися. Це і благодійна організація "Вінниця - безпечне та комфортне місто", а також приєднувалися багато підприємців і наші волонтери, які завжди з нами працюють. Було дуже приємно, коли прийшли медстестри з 1 лікарні. Вони просто побачили у фейсбуці і відгукнулися, прийшли і разом з нами пакували.

Директорка вінницької обласної дитячої інфекційної лікарні Людмила Бровінська впевнена, що для дітей, особливо з малозабезпечених родин, "пакунки пацієнта" дуже доречні. Каже, що наразі у закладі близько півсотні дітей з різними інфекційними захворюваннями, троє з них - з COVID-19.

- Такі пакунки, звичайно, дуже важливі. Особливо для дітей, які з малозабезпечених сімей, є в нас дітки, які перебувають в будинку дитини чи в будинку малютки. У нас на сьогоднішній день теж така перебуває дівчинка 8 років. Ми їй ходимо і самі купуємо розмальовки, фломастери та олівці, книжечки.

Загалом "пакунками пацієнта" забезпечать 23 опорні лікарні Вінниччини.

Поділитися :