Новини

У 2021 році вінницькі ФОПи, які продають побутову техніку, ювелірні вироби та ліки, мають використовувати РРО

15 грудня 2020, 14:54

Також для ФОПів скасували деякі штрафні санкції. Зокрема, за невідповідність готівки в касі. 

Як розповів на брифінгу 15 грудня начальник відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту головного управління ДПС у Вінницькій області Роман Насадюк, платники єдиного податку 2 і 3 групи з 1 січня 2021 року повинні обов’язково використовувати в роботі програмні реєстратори розрахункових операцій. Це стосується суб’єктів господарської діяльності, які продають побутову техніку, ювелірні вироби та лікарські засоби. Ті платники податків, які мають дохід більше, ніж 1 мільйон гривень, надають послуги чи займаються продажем товарів в інтернеті, вживаних товарів у магазинах чи текстилю, а також готелі та туристичні агентства повинні перейти на програмне забезпечення реєстратора розрахункових операцій з 2022 року.   

"Змінено ліміти платників єдиного податку: з 1 січня 2021 року вони будуть прив'язані до мінімальної заробітної плати. Для платників податку 1 групи такий ліміт буде складати 167 мінімальних заробітних плат, 2 групи податку - 834 мінімальні заробітні плати, 3 групи - 1167 розмірів мінімальних заробітних плат. Трохи збільшено ліміт невикористання РРО, теж його прив'язали до мінімальної заробітної плати, він буде у розмірі 220 мінімальних заробітних плат, або 1 мільйон 100 тисяч гривень. На даний час діє норма - мільйон гривень. Це та сума, до якої платники єдиного податку РРО не використовують. Обов'язкове застосування РРО для всіх платників 2 та 4 групи переноситься так само на 1 січня 2022 року", - розповів Роман Насадюк.

Державна податкова служба надає фізичним та юридичним особам-підприємцям безкоштовно програмні реєстратори розрахункових операцій.  Таке програмне забезпечення можна також безкоштовно завантажити на гаджет і використовувати його у роботі. Програмні реєстратори розрахункових операцій як альтернатива традиційним касовим апаратам не потребують додаткової звітності. Платників податків першої групи, які здійснюють роздрібну торгівлю на ринках, звільнено від обов’язкового застосування  програмних реєстраторів розрахункових операцій.

"Також лібералізуються штрафні санкції. Наприклад, штраф за невідповідність готівки в касі. На сьогодні він складає 10% у разі перебільшення різниці в касі більш, ніж на 10% від мінімальної заробітної плати станом на 1 січня поточного року. Штрафна санкція у розмірі 10% перша і 50% - кожне наступне порушення. Це порушення з 1 січня наступного року скасовано. Штраф за неподання звітності за використання програмного РРО теж скасовано. І скасовано норму закону щодо використання реєстраторів в частині надання дистанційної послуги з оплатою у виключно безготівковій формі через мережу Інтернет. Такі основні зміни, які внесені Законом 1071 як в Податковий кодекс України, так і в Закон України про застосування РРО", - прокоментував Роман Насадюк.

Поділитися :