Новини

У Департаменті освіти пояснили, як проходитиме реформа на Вінниччині

15 лютого 2021, 11:50

Переформатування мережі закладів середньої освіти, які здійснюють місцеві органи влади, не призведуть до масового закриття шкіл. Всі 9-класники матимуть змогу вступити до 10 класів.

За словами директорки департаменту освіти Вінницької міської ради Оксани Яценко, в мережі ширяться чутки про закриття у загальноосвітніх школах 10-11 класів й відкриття профільних ліцеїв, у яких учні зможуть одночасно з навчання здобувати майбутню професію. Реформування старшої школи має стати кінцевим етапом реформування загальної середньої освіти в Україні. Проте, відповідно до закону “Про повну загальну середню освіту”, остаточний перехід має відбутися у 2027 році, коли перші учні НУШ дійдуть до 10 класу. Тож профільні школи почнуть створювати, не раніше як за 6 років, хоча органи місцевого самоврядування можуть відкривати їх у пілотному режимі і раніше. У таких навчальних закладах навчатимуться учні 10-11, а згодом 12 класів. Після 9 класу дитина зможе обрати бажаний формат подальшої освіти. Визначатися можна буде між академічною та професійною середньою освітою. Такі заклади освіти повинні мати відповідну матеріальну – технічну базу та відповідати іншим умовам.

"Має бути профільний педагогічний колектив з професіоналів, які можуть давати профільну освіту. В такому закладі має бути не менше 4 класів у паралелі і дуже-дуже багато різних речей. І він має бути створений, що найголовніше, у містах, в яких проживає не менше 50 тисяч населення", - розповіла Оксана Яценко.

Ухвалювати рішення щодо формування закладів освіти та утримувати їх повинні будуть на місцях. Тож кількість ліцеїв, їхня галузева спрямованість, наповнення та забезпечення лягатимуть на плечі громади. Наразі у кожному місті України, зокрема у Вінниці, вже розробляється карта змін. Проте, як зазначила Оксана Яценко, через колізії в українському законодавстві наразі питання, щодо створення таких профільних ліцеїв в Україні, зокрема у м.Вінниця залишається відкритим.

"Вже у Верховну Раду зареєстровано декілька законопроектів щодо внесення змін саме у статтю 35 цього закону, що передбачає створення таких закладів. Можу сказати одне: поживемо - побачимо", - додала Оксана Яценко.

Поділитися :