Новини

У Могилеві-Подільському відкрили кардіохірургічний і реперфузійний центр

10 червня 2021, 10:06

Днями в ньому провели перше оперативне втручання 68-річному пацієнту з ураженням коронарної артерії. Чоловік почувається добре.

Як повідомляють на сайті Вінницької обласної державної адміністрації, новий реперфузійний центр відкрили на базі Могилів-Подільської окружної лікарні 9 червня. Він став 49-тим центром регіональної реперфузійної мережі, розвиток якої впродовж останніх двох років є одним з пріоритетних напрямків МОЗ України. 

За словами директора Національного інституту серцево-судинної хірургії імeні М. М. Амосова Василя Лазоришинця, відкриття Центру для регіону подія загальноукраїнського значення. 

"Якщо на початку 90-х років в Україні було всього два таких кардіоцентри – це інститут Амосова і Львівський обласний кардіологічний центр, то зараз є 48. Ваш центр буде 49-тим кардіохірургічним і реперфузійним центром в Україні. Діяльність спеціалістів Центру покликана запобігти інфаркту, а якщо такий відбувся, протягом 90-120 хвилин реперфузувати коронарну артерію, тобто відкрити її та відновити кровотік по артерії. Звісно, по нашим дорогам, навіть 140 чи 120 км, цей час доїзду так чи інакше буде втрачатися", – наголосив Василь Лазоришинець.

Зауважимо, днями за підтримки керівництва та фахівців Національного інституту серцево-судинної хірургії імeні М. М. Амосова в реперфузійному центрі провели перше оперативне втручання 68-річному пацієнту, якому зробили стентування ураженої коронарної артерії. За словами лікаря-кардіохірурга відділення інтервенційної кардіохірургії Могилів-Подільської ОЛІЛ Олега Дідура, судини були вражені до 90%. Після проведеного стентування пацієнт почувається чудово, жодних скарг на біль в серці не має.

"Операція показала, що тепер не потрібно їхати ні до обласного центру, ні в столицю, а можна прооперуватися на місці. На такі операції вже сформувалася черга кількістю 320 осіб, а загалом десь близько 2 тисяч осіб, потребують цієї допомоги. Ми робимо важливу справу – запобігаємо інфарктам міокарда, які зачасту призводять до інвалідизації та збільшення навантаження на державний і місцевий бюджети", – додав Василь Лазоришинець.

У Вінницькій області, як і в цілому по Україні, зауважив голова Вінницької ОДА Сергій Борзов, у структурі летальності серцево-судинні і нейроваскулярні захворювання перебувають на першому місці. Вони складають приблизно 70%. За такої статистики серцево-судинних захворювань дуже важливо, що в регіонах відкриваються кардіоцентри. 

"Із відкриттям Центру, Могилів-Подільська лікарня розширила спектр медичних послуг, що дасть можливість значно покращити діагностику і лікування хворих в умовах лікарні, перш за все тих, хто потребує кардіохірургічних втручань", – повідомляють в облдержадміністрації.

Фото: www.vin.gov.ua

Поділитися :