Новини

У понад 150 багатоповерхівок Вінниці встановили систему автоматичного відкриття замків в укриттях

26 вересня 2023, 15:57

Наразі автоматичні замки уже є у 53 закладах шкільної та дошкільної освіти і 4 ПТУ, які мають зовнішній вхід в сховище. А близько півтора місяця тому системи автоматичного відкриття замків почали встановлювати й у житловому секторі.

Як повідомляють на сайті Вінницької міської ради, Вінниця стала першим містом України, де ввели систему автоматичного відкриття укриттів. 

"Загалом, на даний час ми маємо уже понад 200 встановлених систем автоматичного відкриття дверей в укриття під час повітряної тривоги. Сюди входять ліцеї, садочки, деякі заклади культури, заклади спорткомітету, окремі укриття, розташовані на базі комунальних підприємств, деякі підліткові клуби за місцем проживання, а також житлові будинки тощо", – розповідає директор КП «Вінницький інформаційний центр» Сергій Бригадир.

Серед перших багатоквартирних будинків система автоматичного відкриття замків була встановлена в укритті ОСББ за адресою вулиця Ратушна, 16. 

"Це дуже добрий та зручний механізм. Як тільки лунає сигнал “тривога”, двері в укриття автоматично відкриваються, а відповідне сповіщення приходить мені на телефон. Після того, як лунає "відбій", двері так само самі автоматично зачиняються, про що мені теж надходить сповіщення. Коли у людини є потреба потрапити в укриття в той час, як не має тривоги вона може скористатися фізичними ключами або може відкрити замок з допомогою телефона", - розповідає голова правління ОСББ “Ратушна -16” Світлана Андріївна Тарногродська.

Наразі системи автоматичного відкриття замків в найпростіші укриття установлені вже в понад 150 вінницьких багатоповерхівок, які мають окремий вихід на вулицю та мешканці яких проявили розуміння ситуації.

Головна ідея системи в тому, щоб під час повітряної тривоги кожен охочий міг безперешкодно пройти в найближче укриття. Оскільки фізично забезпечити цей процес доволі важко, прийняли рішення автоматизувати цей процес. На сьогодні в сховищах, які визнані придатними, комунальники обстежили стан дверей в усіх багатоповерхівках, адже монтувати замки можна лише на металеві двері.


Фото: Вінницька міська рада

Поділитися :