Новини

У разі екстрених ситуацій: вінничанам нагадують про різні види оповіщення

5 липня 2023, 08:50

Задля оперативного інформування та безпеки жителів у Вінницькій територіальній громаді існує кілька сигналів тривоги для сповіщення про різні види небезпеки. 

Як інформують у Вінницькій міській раді, окрім сигналу, що попереджає про повітряну тривогу, є ще три види сигналів, які попереджають громадян про ядерну небезпеку, хімічну атаку та евакуацію з міста.

Вінничан закликають звернути увагу на наступні сигнали, які сповіщають про конкретний вид небезпеки:

  • Дзвін набат – ядерна небезпека;
  • Церковний дзвін – хімічна атака;
  • Гудок потяга – евакуація з міста.

Почувши такі сигнали, перше, що мають зробити громадяни – увімкнути радіо «Місто над Бугом» на частоті 101,8 МГц. Радіосигнал можна отримати через автономні приймачі, телефони, які мають відповідні характеристики, радіо в автомобілі. Окрім того, трансляція доступна і користувачам проводового радіо.

У департаменті цивільного захисту закликають вінничан придбати автономні радіоприймачі на батарейках. Це дозволить отримати усю необхідну інформацію у випадку відсутності світла, телефонного зв’язку, телевізійної трансляції чи збоїв в роботі зовнішньої системи оповіщення.

«Ми вкотре нагадуємо про сигнали, які лунатимуть при різних видах небезпеки, – каже директор департаменту цивільного захисту Олег Парфілов. – Після сповіщення потрібно увімкнути місцеве радіо або телебачення. Також наголошуємо, що у випадку відсутності світла та мобільного зв’язку або виведення з ладу системи централізованого оповіщення всю необхідну інформацію можна буде почути на радіо «Місто над Бугом».

Також він додав, що у разі екстреної ситуації в місті буде організовано оповіщення у місцях масового скупчення людей за допомогою засобів гучномовного зв’язку спецавтомобілів та електромегафонів. У такому випадку слід негайно перейти до укриття.

Нагадуємо, у Вінниці створена муніципальна мапа укриттів та приміщень для тимчасового перебування населення під час сигналу «Повітряна тривога». Ознайомитись з нею можна за посиланням.

Поділитися :