Новини

У середмісті Вінниці тривають археологічні розкопки

13 липня 2023, 09:20

Роботи проводять на території комплексу Домініканського монастиря.

Як йдеться на сайті вінницької міської ради, дослідження тут стартували у 2013 році. Наразі важливим є завершення робіт, які були розпочаті раніше, щоб зберегти історичну спадщину. Адже волога, мороз й сонце мають негативний вплив на неї.

Козацькі люльки, старовинні монети, рештки вишуканого посуду... Все це можна знайти на території комплексу, де було засновано Домініканський монастир, перша згадка про який датується 1624 роком.

Керує Археологічною експедицією співробітниця Вінницького обласного краєзнавчого музею, кандидатка історичних наук Ольга Манігда. А допомагають їй у цьому фахівці Музею Вінниці, студенти Донецького національного університету ім. В. Стуса, Вінницького державного педагогічного університету ім. М. Коцюбинського. Долучаються й волонтери. Замовником археологічних робіт виступає департамент архітектури та містобудування міської ради.

За словами керівниці проєкту, подеколи на майданчику збиралося до 30 молодих людей. Це надзвичайно важливо як для їхнього професійного зростання, так і для пізнання історії міста та України.

"Це історія про патріотизм, турботу про минуле й небайдужість до майбутнього, – каже керівниця Археологічної експедиції Ольга Манігда. – А розпочалась вона у часи попередніх розкопок – у 2013 та 2018 роках – із легкої руки співробітниці Інституту археології НАНУ, кандидатки історичних наук Лариси Виногродської. Саме вона відкрила цей надзвичайно нашарований пиріг із XV по XX століття. Науковиця виявила тут і рештки дерев’яних споруд, і кам’яні підмурки, і величезну кількість різноманітних споруд, таких як льохи, поховання (склепи), котрі очевидно належали до території, поки Домініканський собор був діючим, – розповідає Ольга Манігда. – Центр міста може пишатися такою величезною історичною спадщиною".

Цьогоріч Археологічна експедиція приступила до роботи 15 червня. Триватимуть роботи до кінця липня. Учасники розкопок заглиблюються у культурний шар XVII cтоліття. Вдалося знайти дві козацькі люльки з білої глини, кілька монет часів російської імперії, набори кахель, фрагменти кераміки і багато чого іншого.

"Україна воює за свою історію, за свою спадщину і за утвердження того, ким ми є. Тому зберігати тяглість того, що знаємо про нашу історію та передати її далі – це дуже важливо, – підсумовує Ольга Манігда. – І загалом той факт, що ми зараз маємо можливість працювати, це виключно завдяки Збройним Силам України".

Фото: Вінницька міська рада

Поділитися :