Новини

У шести вінницьких ліцеях збудують протирадіаційні укриття

25 серпня 2023, 12:32

Це необхідний крок для того, щоб створити безпечні умови для дітей, хоч і серйозний виклик для бюджету громади. Щоб втілити цей план у життя, муніципалітет намагається заручитися фінансовою підтримкою, в тому числі і зовнішніх донорів.

Як повідомляють на сайті Вінницької міської ради, Сьогодні, 25 серпня, на сесії ВМР депутати затвердили рішення щодо будівництва протирадіаційних укриттів у шістьох міських закладах освіти. У повідомлені зазначають, що створення безпечних умов для дітей, зокрема під час навчання, – один з пріоритетів міста. 

До переліку закладів освіти, де будуть зводити ПРУ, потрапили саме ті заклади, де немає ані цокольних, ані підвальних приміщень, які можна було б використовувати як найпростіші укриття під час повітряної тривоги, але є території, де можна збудувати укриття. Це ліцеї №№ 11, 12, 13, 23, 30 і 33. З їх території вивезли усе зайве та розчистили землю, щоб якомога швидше приступити до будівництва ПРУ.  

“У результаті виготовлення цієї проєктно-кошторисної документації, виявилося, що вартість проведення будівництва достатньо висока. Нам необхідно знайти ресурс у розмірі 550 млн грн - це досить велика сума грошей. Ми внесли зміни в бюджет, перерозподіл кошти і виділяємо 247 млн грн. Разом з тим, розуміючи, що це достатньо серйозний виклик для нашого бюджету, ми звернулися до Уряду та відповідних міністерств, міжнародних організацій та донорів щодо можливості підтримати на умовах співфінансування будівництво цих об’єктів. Ми не можемо відмовитися від будівництва цих укриттів, оскільки безпека дітей та навчання в школах офлайн, перебування дітей в дитячих садочках – це важливе питання”, – зазначив міський голова Сергій Моргунов.

Повернення дітей до шкіл та дитсадків можливе лише за умови надання рекомендації ДСНС щодо організації найпростіших укриттів. Так, з початку повномасштабного вторгнення у нашій громаді стартувала ціла низка капітальних та поточних ремонтів у відповідних приміщеннях. За цей час вдалося відремонтувати та облаштувати всім необхідним приладдям 56 укриттів у освітніх установах. Відповідні роботи з облаштування укриттів у громаді тривають надалі.

"Вінниця стала одним з перших міст в Україні, де оголосили наміри з будівництва ПРУ у 12 освітніх установах і на минулій сесії виділили кошти на виготовлення відповідної проєктно-кошторисної документації. Наразі в усій Україні досвіду будівництва ПРУ для закладів освіти практично немає. Треба розуміти, що такі укриття вимагають серйозного рівня захисту та високих стандартів по міцності матеріалів. Є також низка інших будівельних норм та вимог, яким ми зобов’язані чітко слідувати”, - наголосив в.о. директора департаменту капітального будівництва ВМР Денис Мазуренко.

Паралельно школи, в яких не було можливості облаштувати укриття через відсутність відповідних приміщень, провели роботу для того, щоб діти повернулися за парти. Задля цього укладали договори з власниками укриттів, які знаходяться поблизу шкіл, щоб учні могли пройти в них, у разі сигналу "Повітряна тривога". Також заклади освіти, які знаходяться поруч один з одним і мають укриття, мають домовленість про прийом учнів з сусіднього закладу освіти.


Фото: ілюстративне

Поділитися :