Новини

У Вінниці асистент вчителя погрожувала дитині

6 липня 2021, 12:45

Поліція відкрила кримінальне провадження.

Як розповіла "Місту над Бугом" речниця відділу комунікації Нацполіції Вінниччини Анна Олійник, асистентка вчителя однієї зі шкіл міста неодноразово ображала 12-річного учня та вчиняла протиправні дії відносно дитини. Про це поліцейським повідомила мати хлопчика. Також неадекватні дії помічниці вінницького педагога, яка погрожувала відрізати хлопчику з синдромом Дауна його статевий орган, зафіксовані на відео.

Слідчий відділ Вінницького районного управління поліції провів перевірку фактів, викладених у зверненні. Слідчі виявили нові обставини, які вказують на наявність ознак кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.137 Кримінального кодексу України (Неналежне виконання професійних чи службових обов'язків щодо охорони життя та здоров'я неповнолітніх, внаслідок недбалого або несумлінного до них ставлення).

"До Вінницького районного управління поліції звернулась з заявою мама хлопчика. Вона повідомила, що асистентка вчителя неодноразово ображала її сина і вчинила проти хлопчика протиправні дії. Зокрема, мама стверджувала, що вона вдарила рукою по руці дитини, вела себе непрофесійно. Це звернення було зареєстровано, розпочата перевірка із залученням відповідних фахівців. Були опитані учасники навчального процесу – і діти, і викладачі. Виявлено нові обставини. Також будуть призначені експертизи, які визначать стан дитини,  яким чином така поведінка педагога вплинула на психологічний і фізичний стан хлопчика", – розповіла Анна Олійник.

12-річний Максимко з синдромом Дауна навчається у звичайній вінницькій школі. Протягом трьох років дитина знаходиться під наглядом асистентки вчителя. Проте, запідозривши неадекватність цієї працівниці школи, батьки вирішили встановити камери відеоспостереження в одному з класів. Побачене шокувало всю Україну.

"Цей випадок стався у міській школі. Дитина, яка має певні генетичні особливості, в межах інклюзивної освіти навчається разом з дітьми в загальноосвітній школі. І цей хлопчик потребує додаткової уваги з боку педагогів, а не такого ставлення, як було продемонстровано на відео", – додала Анна Олійник.

У рамках розслідування будуть проведені необхідні процесуальні дії для об’єктивного встановлення обставин правопорушення та надання правової оцінки діям асистентки вчителя. Наразі жінка пішла на лікарняний. Досудове розслідування триває. У разі доведення її вини помічниці педагога загрожує обмеження волі до трьох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю.

Поділитися :