Новини

У Вінниці громадська організація “U7 Urban Studio” презентувала сайт проєкту "ДНК міста"

22 листопада 2021, 16:03

Наразі новий інтернет-ресурс працює в тестовому режимі.

Як розповів Місту над Бугом урбаніст Сергій Яківчук, на сайті проєкту dnkmista.vn.ua усі охочі можуть ознайомитись з архітектурними пам’ятками Вінниці. Наразі там можна знайти інформацію про п’ять будівель,  зокрема  про будинок міського голови Миколи Оводова, на вулиці Магістратській, 64, який використовують як житловий, з комерційними приміщеннями на першому поверсі. Та про садибу адвоката Длуголенського,  споруджену на початку 20 століття, у стилі модерн. За фасадні рішення, її називають "будинком-кораблем".

Згодом інформація буде оновлюватися. За словами Сергія Яківчука, у такий  спосіб громадська організація хоче привернути увагу вінничан до проблеми  збереження історичної спадщини міста, зокрема  фасадів пам’яток архітектури  та порятунку їх від знищення, у тому числі під час ремонтних робіт. 

"ДНК міста" орієнтований на збереження архітектурної спадщини, роботу саме з різними будівлями, спорудами, які мають свою цінність, і в тому числі – з їх елементами. Він почався ще минулого року з події по утепленню архітектурних пам’яток, яку ми організовували. Бо через утеплення нібито руйнуються архітектурні елементи, втрачається їх цінність. Після цієї події створилась невелика робоча група, яка почала думати, як далі працювати в цьому напрямку і достукатись до людей, щоб все-таки ця архітектурна цінність була збережена", -  каже Сергій Яківчук.

Вінничани можуть надавати власні пропозиції щодо реставрації пам'яток, які  мають історичну, архітектурну та культурну цінність для міста і  формують його ідентичність, - зазначив урбаніст. До обговорення запрошують усіх небайдужих, а також мешканців  цих будинків та власників  комерційних приміщень.

"Це ніби основна платформа для комунікації. Зображені ці 5 будівель. Мешканці, бізнес можуть заходити на цю платформу, бачити інформацію, можуть робити запит, тому що сайт буде включати як історичну довідку, так і фотографії, креслення. І це дозолить створити комунікаційну платформу як з нами, так і з Департаментом архітектури, який є партнером цього проєкту", - розповів пан Сергій.

Поділитися :