Новини

У Вінниці на Замковій горі встановлять п’ятдесятиметровий стяг

1 липня 2021, 17:36

Прапор України з’явиться на одній з найвищих точок міста Замковій горі. Флагшток планують встановити до Дня прапора.

Як розповів "Місту над Бугом" головний архітектор Вінниці Євгеній Совінський, місце визначили після аналізу та обговорень на Консультативній раді при управлінні архітектури ОДА та Містобудівній раді Департаменту архітектури міськради. Зійшлись на тому, що наразі це місце оптимальне, оскільки тут проводились багаторічні розкопки, це туристичний магніт, а з елементів благоустрою наявна лише стежка.

– Аналізувалися декілька місць по місту, де може бути встановлений такий об'єкт. І фінішно було обрано гору як об'єкт, який найбільш відповідає статусності, скажімо так. Оскільки Замкова гора є визначним місцем саме як урочище. Якщо в цьому урочищі з'являється об'єкт державного рівня, на мою думку, це вважається відповідниками.

Коментуючи питання цієї території, як археологічної пам’ятки, завідувачка сектора археології Вінницького обласного краєзнавчого музею, кандидатка історичних наук Ольга Грабовська зазначила, що на цьому місці з 2005 по 2018 роки тривала археологічна експедиція Інституту археології НАНУ. І вона на обліку, як пам’ятка Трипільської культури 3-4 тисячоліть до н.е. Поряд з тим там є й інші культурні нашарування. Водночас керівниця археологічної експедиції пояснила, що значна частина цієї території вже досліджена археологами з Києва, а з місць, де проводились розкопки, весь рухомий матеріал вибрали і передали до фондів Вінницького обласного краєзнавчого музею.

– Сам прапор буде встановлений на тому місці, де вже були розкопки, всі перебудови, які пов'язані з укріпленням схилу, з облаштуванням благоустрою. Буде створена спеціальна експедиція для того, щоб там, де ще не було досліджено цією київською багаторічною експедицією, ми все знову ж таки розкопали, дослідили, зафіксували, передали в музей. Тобто наразі я б сказала, що вживаються всі заходи, щоб не було ніякого пошкодження цієї пам'ятки і щоб ця дуже важлива для розуміння історії міста інформація була зафіксована, збережена, а матеріали були передані до музею. І вже найближчим часом, я сподіваюсь, що все, що ми знайдемо, навіть в рамках спеціальної виставки буде продемонстровано вінничанам.

Також Ольга Грабовська розповіла, що для того, аби не допустити пошкоджень ділянок, де може зберегтись культурно-археологічний шар, цього року запланували археологічну експедицію "Науково-рятувальні розкопки", яку проводитиме Вінницький обласний краєзнавчий музей. 

– Зараз ми завершуємо узгодження всіх дозвільних документів і буквально найближчим часом приступимо до роботи, щоб на момент створення там благоустрою, на момент встановлення цього прапора не було ніякої загрози пошкодження пам'ятки.

Керівник "Центру історії Вінниці" Олександр Федоришен пояснив, що просторова концепція історико-туристичного комплексу «Замкова гора», створена ініціативною групою у 2018 році для даної території, стала поштовхом для привернення уваги до урочища як важливого місця пам’яті та «точки тяжіння» для містян і гостей Вінниці. У 2020 році, коли мало місце некоректне поводження забудовника з частиною ділянки, візуальні матеріали концепції стали одним із «бар’єрів» та попередили реальну загрозу безповоротної зміни рельєфу локації.

Наразі просторова концепція є одним із можливих варіантів майбутнього вигляду Замкової гори, хоча вона потребує коригування та доопрацювання, оскільки проект амбітний, довгостроковий у реалізації та дороговартісний. Ініціатива встановлення на Замковій горі Державного прапора може стати першим кроком у реалізації концепції, адже територія навколо флагштока може бути доповнена елементами вищезгаданого проекту.

– Враховуючи, що у Вінниці є існуючі об'єкти-пам'ятки місцевого, національного значення, які потребуватимуть фінансової опіки зі сторони міста чи держави, мабуть, не було би дуже логічним вкладатися у величезний мультифункціональний туристичний комплекс на цій ділянці. Тим паче там є певні обмежувальні епізоди, пов'язані із територією як пам'яткою археології, яка була досліджена. І, як на мене, якщо така ідея зможе бути втілена в життя в реаліях 30-річчя відновлення незалежності, це дозволить сприймати цю об'єктність як таку своєрідну першу чергу, яка дозволить на перспективу розвивати цю територію як підсилене місце, пам'ятку, певний туристичний магніт. Якщо буде певна пропозиція благоустрою з ідеєю прапора, як на мене, вона не суперечить ідеї розвитку самої території.

Проект передбачає ремонт підходів та під’їздів навколо монумента з флагштоком. Його також планують підсвітити, щоб добре проглядався у темний час доби. Наразі проектно-кошторисна документація на експертизі, – зазначають у департаменті капітального будівництва Вінницької міськради.

Фото: vn.20minut.ua

Нагадаємо, що встановлення флагштоку на території Замкової гори погодили депутати міськради на сесії 10 червня. Як йдеться у проекті рішення, з метою формування національної свідомості та патріотизму, почуття належності до рідної землі та виховання пошани до державної та місцевої символіки, визначили місця постійного вивішування Державного Прапора України на території Вінницької міської територіальної громади.

Поділитися :