Новини

У Вінниці підвели підсумки роботи спрямованої на створення умов для навчання і розвитку дітей у 2020 році

20 листопада 2020, 09:53

У місті створено необхідні умови для фізичного розвитку дітей та підлітків, збереження їхнього здоров’я, покращення інклюзивного простору,  забезпечення якісного харчування. 

Як повідомили на сайті міської ради, 19 листопада, директорка департаменту освіти Оксана Яценко прозвітувала про виконання у 2020 році Програми «Вінницька громада – дружня до дітей».

Серед іншого йшлось про роботу з розвитку інклюзивного простору, соціальний захист дітей, профілактику булінгу, переформатування заходів у режим онлайн у зв’язку з карантинними заходами. Також мова йшла про розвиток інфраструктури  та будівництво дитячих та спортивних майданчиків.

«У 2020 році продовжено реалізацію успішних практик дитячої та молодіжної партисипації. Зокрема, проведено конкурс «Бюджет шкільних проєктів», конкурс учнівських екологічних ініціатив. У жовтні 2020 року Вінницька міська ОТГ здобула перемогу у Всеукраїнському конкурсі «Кращі практики місцевого самоврядування у 2020 році» за успішну реалізацію ініціативи  «Партисипація молоді для вирішення екологічних викликів», – зауважила Оксана Яценко.

Упродовж 2020 року для дітей та молоді у місті проведено низку творчих конкурсів, культурно-мистецьких заходів, інтелектуальних турнірів, спортивних змагань. 

Вихованці садочків та учні шкіл з ряду пільгових категорій отримують безкоштовне харчування 

«З 1 вересня 2020 року збільшено вартість харчування для учнів 1-4 класів до 7,00 грн в день. Забезпечено безкоштовне харчування дітей та учнів пільгових категорій, у тому числі й харчування дітей, батьки яких є учасниками АТО/ООС. У закладах дошкільної освіти для 1003 малюків, в закладах загальної середньої освіти - для 2152 дітей», – розповіла Оксана Яценко.

Додамо, з 1 жовтня 2020 року запроваджено безкоштовне харчування дітей у закладах дошкільної освіти та учнів у закладах загальної середньої освіти із числа внутрішньо переміщених осіб та дітей, які мають статус дитини, що постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів.

З бюджету міста виділено кошти на придбання засобів для дезінфекції та захисту в умовах карантину у закладах освіти

У зв’язку зі складною епідеміологічною ситуацією внаслідок пандемії COVID-19 з метою профілактики розповсюдження хвороби у закладах загальної середньої освіти запроваджено дистанційне та змішане навчання. У школах, позашкільних закладах, дитячо-юнацьких спортивних школах для дітей забезпечено необхідні умови для безпечного перебування та проведення уроків, занять гуртків та секцій. 

Зауважимо, у Вінниці проводиться профілактика насильства та булінгу у сім’ях та дитячому середовищі.

На постійному контролі у структурних підрозділів міської ради перебуває питання безпеки та захисту прав дітей у громаді. Фахівці Вінницького міського центру соціальних служб проводять групові заходи, індивідуальні консультації для вагітних жінок для запобігання відмовам від новонародженої дитини.  У закладах загальної середньої освіти розроблено Плани заходів з протидії булінгу, функціонують Шкільні служби розв’язання конфліктів, продовжується впровадження технології «Медіація однолітків».

Один з пріоритетів Програми – забезпечення соціального захисту дітей

У Вінницькому міському центрі соціальних служб за звітний період 2020 року під соціальним супроводом перебуває 101 сім’я, в якій виховується 215 дітей. Рішенням Міжвідомчої ради з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання домашньому насильству та протидії торгівлі людьми за перше півріччя 2020 року було знято із супроводу 16 сімей, з яких у 9–ти родинах мінімізовано складні життєві обставини.

У березні-квітні 2020 року в умовах запровадження жорстких карантинних обмежень структурними підрозділами міської ради спільно з Вінницькою обласною організацією Товариства Червоного Хреста було організовано доставку 860 продуктових наборів та 300 наборів із гігієнічними засобами для сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах.

Станом на жовтень 2020 року облаштовані пандусами 25 закладів загальної середньої освіти та один заклад позашкільної освіти. У 8-ми школах, Палаці дітей та юнацтва, а також у дитсадку №24 адаптовано спеціальні санвузли для дітей з особливими потребами, в гімназіях №6 та №24 такі санвузли розміщені на кожному поверсі. У 15 школах та 8 садках спеціально обладнані ресурсні кімнати, які використовуються для релаксації таких дітей. 

У поточному році завершено будівництво дитячого та спортивного майданчиків на прибудинкових територіях по вул. Медова (мікрорайон П’ятничани) та дитячого майданчика по вул. Сергія Зулінського, 49а. Також виконані роботи з реконструкції спортивного майданчика на площі Шкільній та волейбольного майданчика на території  Центрального міського стадіону. 

За звітний період встановлено додаткове ігрове обладнання на дитячих ігрових майданчиках у 5-ти закладах дошкільної освіти та Деснянському НВК. Також, у 2020 році завершено роботи з будівництва спортивного майданчика для ігрових видів спорту на території загальноосвітньої школи-гімназії №2; спортивних ядер у школах №20 та №33.

«У 2020 році завершується дія Програми «Вінницька громада – дружня до дітей» на період 2015-2020 років. З  2018 року Вінницька громада активно реалізує ініціативу Дитячого Фонду ООН (ЮНІСЕФ) «Громада, дружня до дітей та молоді». Тож подальша робота щодо забезпечення умов для комфортного проживання дітей та молоді у громаді, врахування їх потреб та інтересів здійснюватиметься відповідно до Плану дій з реалізації ініціативи ЮНІСЕФ «Громада, дружня до дітей та молоді» у Вінницькій міській територіальній громаді на 2021-2023 роки. Маємо надію, що статус такої громади Вінницька ОТГ отримає у 2021 році», – підкреслила Оксана Яценко.

Додамо,  сьогодні Всесвітній день дитини. 

 

Поділитися :