Новини

У Вінниці представники ОПОРИ зафіксували незаконну агітацію та поширення матеріалів з ознаками «чорного піару»

22 жовтня 2020, 15:46

Громадянська мережа ОПОРА у Вінницькій області повідомила про грубі порушення передвиборчої агітації та зловживання адмінресурсом. 

Про дарування ікон та газової плити, ремонт даху у церкві, частування кашею та катання дітей на іграшковому паровозику -   такі порушенням фіксували спостерігачі громадянської мережі ОПОРА під час виборчої компанії на місцевих виборах. Комунікаційниця Громадянської мережі ОПОРА у Вінницькій області  Галина Сегеда, розповіла на  прес - конференції, що найчастіше їх представники  фіксували розміщення бігбордів та сітілайтів без вихідних даних, або у не встановлених місцях, а також надання різної благодійної допомоги.

"Вже після початку реєстрації, офіційної, політичні партії, кандидати продовжували і продовжують надавати благодійну допомогу. Катання на паровозику у парку - політична партія "За майбутнє", і роздача каші Узєлковим  з цього приводу йде кримінальне провадження поліцією. Крім того, фіксується дуже багато випадків де дарується  ікони в церкви, ремонтуються дахи в церквах, даруються плити газові, тобто кандидати намагаються достукатися до виборців всілякими способами. Вони ніби думають, що це така передвиборча благодійність, але насправді це може трактуватися, як ймовірно підкуп виборців, бажано таким не займатись", - зауважила Галина Сегеда

Були зафіксовані випадки поширення матеріалів з ознаками «чорного піару».  Зокрема проти чинного міського голови Вінниці, кандидата на цю ж посаду від політичної партії «Українська стратегія Гройсмана» Сергія Моргунова поширювалися газети та листівки з негативним змістом.  Як зазначила Галина Сегеда, неодноразово спостерігачі фіксували випадки використання адміністративного ресурсу, зокрема бюджетного та кадрового:

"Під час цьогорічної кампанії, наші спостерігачі фіксували випадки використання адміністративного ресурсу. Зокрема це був бюджетний ресурс - народна депутатка і вона ж очільниця обласного осередку їздила по одному з районів, там їй дякували у школах у лікарнях це трактується як використання бюджетного ресурсу. Також була розміщена програма  і агітація за кандидата  у депутати на сайті однієї з лікарень у Вінниці і також у Козятині агітували за політичну партію колективи, зокрема колектив лікарні і колектив клубу", - повідомила Галина Сегеда. 

У пресрелізі до конференції зазначається, що йдеться про народну депутатку України, голову Вінницького обласного осередку політичної партії «Слуга народу» Ірину Борзову, яка використовувала свою посаду в корисних цілях. А місцевий осередок політичної партії «Наш край» оприлюднив агітаційні відеоролики за участі керівників та працівників районних комунальних підприємств. У цих відео керівники закладів закликають підтримати чинного голову Козятинської районної ради Віктора Слободянюка як кандидата на посаду Козятинського міського голови. А на офіційному сайті Вінницької центральної районної клінічної лікарні опублікували передвиборчу програму політичної партії «Європейська солідарність» та розмістили агітацію за кандидата у депутати районної ради. 

Хоча все це не є прямим підкупом виборців, є прихованою  агітацією, яка заборонена виборчим законодавством, - зазначають в ОПОРІ.

Поділитися :