Новини

У Вінниці презентують книгу "Замки і резиденції в Україні, пов’язані із польськими родами"

27 вересня 2023, 15:08

У книзі описано 512 пам’яток, які автор відвідав і сфотографував особисто, серед них 293 двори, 120 палаців, 96 замків і фортець та 3 визначні резиденційні парки.

Як повідомляють на сайті Вінницької міської ради, свою працю дослідник Дмитро Антонюк присвятив героям – воїнам України усіх родів військ, які боронять нашу державу від підступного ворога. Він протягом багатьох років мандрував Україною, фотографуючи замки і палаци та збираючи інформацію про їхню історію.  Спершу Дмитро видав двотомник "Польські замки і резиденції в Україні". А цього року автор підготував доповнене перевидання під назвою "Замки і резиденції в Україні, пов’язані із польськими родами". 

"Ще з часів пізнього Середньовіччя на території України та на території Поділля зокрема селилися представники різноманітних українських та польських шляхетських родів. Вони змінювали одне одного, набували і втрачали володіння в тих чи інших краях і зводили собі замки та фортифікації довкола них, аби оборонятися від ворогів. З часом необхідність у замках відпала і заможні землевласники почали будувати розкішні палаци, облаштовувати території поблизу, фінансувати спорудження культових споруд тощо. У вирі подій ХХ століття значна частина архітектурних шедеврів та історичних пам’яток була втрачена, але деякі збереглися до наших днів. Зокрема, на Вінниччині чи не найбільша в Україні концентрація давніх палаців і маєтків", - зазначають організатори.

Подія відбудеться за участі Генрика Ґрохольського, нащадка одного з тих шляхетських родів, які залишили на Поділлі велику кількість пам’яток. Зокрема, окрім палаців, парків та храмів, Ґрохольські сприяли появі Меморіалу воїнам османської армії у Стрижавці.

Місце та час проведення: Музей Вінниці, вулиця Симона Петлюри, 15-А о 18:00. Вхід на подію вільний.


Фото: Вінницька міська рада

Поділитися :