Новини

У Вінниці придбають дві пересувні станції для моніторингу стану повітря         

30 листопада 2021, 15:27

Це перший крок до покращення якості повітря. Розуміючи причини та джерела забруднення, можна поліпшення екологічну ситуацію міста й області

Програму державного моніторингу в галузі охорони атмосферного повітря агломерації «Вінниця» на 2021 - 2025 роки розробили фахівці Вінницького національного технічного університету. Депутати Вінницької міської ради затвердили  цей документ на черговій сесії. Як розповів завідувач кафедри системного аналізу та інформаційних технологій ВНТУ, професор Віталій Мокін, придбаний в рамках реалізації Програми пункт спостереження, допоможе швидко виявляти місця з підвищеним  рівнем забруднення повітря та оперативно реагувати на скарги громадян.  І це перший крок до покращення якості повітря, адже розуміючи реальний його стан, причини та джерела забруднення й оперуючи вірогідною інформацією, можна приймати  управлінські рішення для поліпшення екологічної ситуації в межах міста та області.  

Ми багато розробили пропозицій, але вирішили, що потреби найкраще задовольнять дві пересувні станції. Це спеціалізований мікроавтобус, який їздить по заданих маршрутах. Їх ми теж розробили з урахуванням попередніх карт забруднення і пропозицій комісії. По цих маршрутах він їздить, періодично там зупиняється, проводить вимірювання та у такий спосіб стежить за ситуацією. А є два референтних пости, відповідно до кількості населення і ряду особливостей. Ми їх рекомендували встановити там, де такі дослідження вже проводяться Центром гідрометеорології Вінницької області.  Але один перенести та обладнати сучасним обладнанням, - каже професор. 

Моніторинг за станом повітря здійснюватимуть за кількома показниками: це парникові гази, концентрація пилу,  вимірювання озону та CO2. Результати таких спостережень будуть доступні онлайн, тож усі охочі зможуть з ними ознайомитися в мережі  інтернет.

Другий рекомендовано придбати для лабораторного центру МОЗ, що на Малиновського. Вони якраз найактивніше моніторять кілька точок. Їхні дані ми використали за останні три роки та побудували за ними карту забруднення міста. І там добре видно певні закономірності. От, щоб вони краще це моніторили, рекомендовано для них придбати пересувну станцію, - зазначив Віталій Мокін.

Вінницький національний технічний університет приєднався до Європейської мережі громадського моніторингу атмосферного повітря. Нещодавно на кафедрі системного аналізу та інформаційних технологій  ВНТУ, запрацювала  станція  моніторингу якості повітря від EcoCity,  яка щохвилини оприлюднює дані по 12 показниках. Цьому передувало підписання представниками вишу Меморандуму про співпрацю, з Вінницькою міською радою та  Громадською  організацією  «Фрі Ардуіно», яка реалізовує в Україні  соціально-екологічний проєкт  «EcoCity». 

Інформацію з мережі автоматизованих станцій для визначення якості повітря, можуть використовувати не лише студенти та аспіранти в лабораторіях, але й вінничани у вільному доступі, скориставшись картою моніторингу якості повітря. Станція щохвилини збирає і відправляє на сервер дані сенсорів про концентрацію пилу, CO2, озон, формальдегід, леткі органічні речовини, а ще вимірює температуру, вологість, атмосферний тиск. 

 

 

Поділитися :