Новини

У Вінниці продовжують дооблаштовувати захисні споруди в належному стані, щоб люди почували себе в безпеці

9 вересня 2022, 11:31

«Важливо, щоб уся громада - представники бізнесу, власники приміщень, утримували в належному стані відповідні приміщення, щоб люди почували себе безпечно», - Сергій Моргунов.

Як повідомляє міська рада, у Вінниці продовжують дооблаштовувати споруди, де люди можуть перебувати під час повітряної тривоги. Міський голова особисто проінспектував, як виконуються його доручення. Цього разу він оглядав об'єкти Тяжилівського мікрорайону. В одному зі сховищ провели ремонт, інше приміщення - взяв під опіку бізнес.

Одне зі сховищ на вулиці Левка Лук’яненка силами комунального підприємства міської ради «Агенція муніципальної нерухомості» було відремонтовано та обладнано засобами протипожежної безпеки. Як повідомляє комунальне підприємство, об’єкт на балансі КП Вінницької міської ради «Агенція муніципальної нерухомості». Споруда цивільного захисту може вмістити 150 людей. В ній провели світло та обладнали місцями для сидіння, сантехнічними обладнанням, радіоприймачем тощо.

Відповідно до рішення виконавчого комітету комунальне підприємство провело поточний ремонт з облаштування сховища. Наразі тут підведено каналізацію, світло. Роботи виконали в короткий 10-денний термін, каже директор КП Вінницької міської ради «Агенція муніципальної нерухомості» Інна Стаховська.

Умови та відповідність вимогам, передбачених законодавством до таких споруд, проінспектував Сергій Моргунов. Після огляду споруди міський голова поставив завдання передбачити додаткові роботи – з влаштування примусової вентиляції. Хоча результатами проробленої роботи задоволений. Також очільника громади цікавить питання - яким чином під час тривоги забезпечується доступ людей до сховища.

У нас є черговий по сховищу, мешканці та підприємці, які перебувають на території, можуть тут перебувати, коли є загроза - пояснює Інна Стаховська.

Очільник громади відвідав споруду, яка використовується для працівників місцевої компанії у цьому ж мікрорайоні. Захисне приміщення облаштували саме з ініціативи цього підприємства, яке перебуває в управлінні Фонду державного майна. Силами підприємства провели роботи з прирбирання та ремонту підвалу, проведення освітлення, підвели інтернет. Встановили біотуалети та також обігрівач, щоб бути готовими до холодів. В планах підприємства вдосконалювати приміщення і надалі.

Після початку війни виникла необхідність забезпечити безпеку під час повітряних тривог для наших працівників. Оскільки будівництво нашого об’єкта, де передбачено власне укриття, ще не завершено, ми шукали сусідні об’єкти, де б можна було тимчасово це зробити. Ми знайшли приміщення, яке було в занедбаному стані, і домовилися, що за власний кошт облаштуємо його, щоб ним користувались не лише працівники підприємства, а й люди, які є поруч, зазначає керівник підприємства Василь Гошовський.

Утримання захисних споруд регламентується Кодексом цивільного захисту, відповідні рішення щодо приведення їх у належний стан були прийняті виконавчим комітетом ще у минулому році.

Об’єктивно, не всі серйозно і відповідально відносилися до цієї важливої з погляду безпеки роботи. Ми проводили ряд перевірок. Наш департамент цивільного захисту видавав відповідні рекомендації тим чи іншим балансоутримувачам. На сьогоднішній день ми уже напередодні зимового періоду інспектуємо стан їх виконання. Ми бачимо приклад комунального підприємства, яке привело в порядок такий об’єкт. Також важливо відзначити приватне підприємство, яке вклало кошти у приміщення, яке їм фактично не належить, для того, щоб люди могли ховатись під час тривоги. Важливо, щоб уся громада - представники бізнесу, власники приміщень, у тому числі комунальної власності, обласної, державної - спільними зусиллями, кожен в межах своєї відповідальності й повноважень, утримували в належному стані відповідні приміщення, щоб люди почували себе безпечно - зі слів міського голови Сергія Моргунова.

Нагадаємо, відповідно до Кодексу цивільного захисту є кілька видів захисних споруд цивільного захисту: сховища, протирадіаційні укриття, споруди подвійного призначення, найпростіші укриття.

Всього у Вінниці з радянських часів є 76 сховищ (з них 2 – протирадіаційні укриття):

8 - знаходяться в комунальній власності громади,
5 - в обласній комунальній власності,
22 сховища належать до державної форми власності, 
41 - до приватної.

Поділитися :