Новини

У Вінниці пройде ювілейний 25-ий фестиваль джазової музики

26 серпня 2021, 09:24

Насолодитися справжньою музикою джазу вінничани та гості міста зможуть з 1 по 3 жовтня. 

Вперше за 25 років проведення концерти найстарішого джазового фестивалю незалежної України пройдуть на території знакового і символічного місця – у Вінницькому аеропорту. Локацію було обрано не випадково, адже за словами продюсерки VINNYTSIA JAZZFEST, Ірини Френкель, це місце асоціюється з порталом перенесення в різні епохи. Тобто презентуватимуть джазову музику різних років часів незалежної України – шанувальників джазу запрошують у незабутній "Джазовий порт".

"Ми трактуємо слово "порт" як місце проведення фестивалю і як портал, який відкриє для нас 30 років розвитку джазу в незалежній Україні. Тобто ми будемо переноситися з вами в різні епохи незалежної України і презентувати музикантів, хедлайнерів тих 5-ти років, про які ідеться. Програма буде побудована саме по п'ятиріччях", – зауважила Ірина Френкель.

Багаторічним партнером міжнародного фестивалю VINNYTSIA JAZZFEST є Вінницька міська рада. Так, у 2008 році у місті створили перший в Україні муніципальний джазовий біг-бенд, а 9 років поспіль відбувався Всеукраїнський конкурс молодих джазових виконавців на премії міського голови. За словами заступниці міського голови Галини Якубович, цей фестиваль – справжня родзинка не тільки для вінничан, а і для всієї України. 

"Міська рада підтримує фестиваль з 2006 року, і Вінницю вже називають джазовою столицею. І це приємно. На початку жовтня сюди з'їжджаються дуже багато цікавих, талановитих людей. І це є родзинкою не тільки для вінничан, а й для всієї України. Зауважу також, що це ще і освітній проєкт, тому що в його рамках проходить дуже багато цікавих заходів, які виховують молодь в джазі. Є спеціальна премія міського голови для молодих людей, які цим захоплюються і беруть участь як початківці", – розповіла Галина Якубович.

Окремим сюрпризом ювілейного VINNYTSIA JAZZFEST-2021 стане феєричне відкриття. 1 жовтня о 19-ій годині на сцені Вінницького театру імені Садовського пройде показ вражаючого бродвейського мюзиклу "Сімейка Аддамсів" Ендрю Ліппа у виконанні славетної Національної оперети України.  А 2-3 жовтня з ексклюзивними концертними програмами виступлять кращі українські джазові музиканти, всесвітньовідомі джазмени зі Сполучених Штатів Америки, Ізраїлю та Польщі і перший Всеукраїнський сесійний молодіжний джазовий бенд. Усе це відбуватиметься на території вінницького аеропорту.

Особливо важливою подією фестивалю стане презентація першої "Ретроспективи українського джазу" – у короткометражних фільмах, унікальній фотовиставці та виданні, що вийде українською та англійською мовами. Там вперше буде відтворено хронологію становлення джазової музики в Україні за всі 30 років незалежності України. І, аби кожен зміг побувати на концертах, додатково забезпечать доставку міським транспортом. Буде спланований графік руху автобусів з міста до аеропорту.

Фото: Фейсбук/Vinnytsia Jazzfest

Поділитися :