Новини

У Вінниці розпочався новий сезон велопрокату NextBike

14 квітня 2023, 11:48

Вінничани вже можуть користуватися послугами 25 станцій прокату, які розташовані у різних мікрорайонах міста. Кількість велосипедів поступово збільшуватимуть.

Про це Місту над Бугом розповів директор департаменту транспорту та міської мобільності Андрій Сорокін. За його словами, вартість послуг прокату NextBike не змінилась. Можна придбати абонемент або разовий квиток. Також для власників абонемента діє бонус – пів години користування велосипедом безкоштовні.

Кожної сезону розпочинаємо з близько 60 роверів, а в пік сезону кількість велосипедів може сягати близько 130. Станції визначались по мікрорайонах і безпечності. Приміром на Старому місті такий рельєф, що там недоцільне розміщення станції. Водночас станції мають бути якомога ближче одна до однієї, щоб їх робота була ефективною і ми змогли якісно їх обслуговувати. Практика показує, що зранку ровери "стікаються" в центр міста, а під вечір - навпаки, - пояснив пан Сорокін. 

Варто зазначити, що Вінниця продовжує здійснювати заходи в рамках Зеленого курсу. Зокрема, одним з його напрямів є покращення екологічної складової міської мобільності, а також розвиток велоінфраструктури. Попри війну, минулого року у Вінницькій громаді вдалось облаштувати понад 2 кілометри велодоріжок. Загальна протяжність велосипедної мережі у Вінницькій громаді наразі становить 90,7 км, і цього достатньо для задоволення потреб містян, - зауважив Андрій Сорокін.

За його словами, минулого сезону кількість користувачів станцій велопрокату у Вінниці зменшилась до 20 тисячі людей, порівняно з довоєнними та доковідними роками. Найбільше людей орендують велосипеди NextBike влітку. В середньому, щодоби близько сотні людей. Також у департаменті транспорту і міської мобільності Вінницької міської ради громадян закликали дотримуватись правил дорожнього руху та не створювати перешкод для інших учасників.

У нас є методи впливу і контролю за велосипедами, у порівнянні з самокатами. І користувачі роверів відповідно до ПДР мають користуватись велосипедною інфраструктурою, якщо вона є. Якщо її немає, то з 14 років мають їхати проїжджою частиною. Рух по тротуарах на ровері, згідно ПДР, дозволений лише дітям до 7 років у супроводі дорослих. Але фактично контроль за виконанням правил лежить на патрульній поліції. У нас є велопатруль. Відповідно, якщо говоримо про велопішохідну зону, позначену знаком та розміткою, то і велосипедист має право там рухатись, - сказав директор департаменту транспорту та міської мобільності.

Поділитися :