Новини

У Вінниці СБУ викрила найбільшу в Україні криптоферму

9 липня 2021, 09:34

"Майнили" криптовалюту в одному із колишніх приміщень АТ "Вінницяобленерго".

Як повідомив "Місту над Бугом" речник СБУ У Вінницькій області Денис Закаблук, незаконну криптоферму створили мешканці Києва та Вінниці. Як повідомляється на фейсбук-сторінці управління СБУ у Вінницькій області, зловмисники незаконно відбирали електричну енергію з мереж АТ "Вінницяобленерго". Аби приховати свою діяльність, вони використовували умовні засоби обліку споживання електричної енергії.

За інформацією СБУ, щомісячна сума збитків від такої діяльності може становити від 5 до 7 млн грн. Водночас такий незаконний відбір електроенергії міг призвести до глобальніших наслідків – залишити місто без світла. Наразі це найбільша підпільна криптоферма, яку виявляли українські правоохоронці. Вилучено майже 5 тисяч одиниць комп’ютерної техніки та іншої апаратури.  

"У ході санкціонованих обшуків за місцем функціонування вказаної майнінгової "ферми" та за адресами проживання фігурантів слідчими було вилучено понад 3 тисячі ігрових приставок, понад 500 відеокарт, відеопроцесорів, чорнову документацію щодо обліку споживання електроенергії, блокноти, телефони, флеш-накопичувачі. Наразі тривають оперативно-слідчі дії для встановлення повного кола осіб, причетних до протиправної діяльності. Заходи з викриття проводило ГУ контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки СБУ та Головне слідче управління Національної поліції України", – розповів Денис Закаблук.

Правоохоронцями зареєстровано кримінальне провадження за ч. 2 ст. 188-1 (викрадення води, електричної або теплової енергії шляхом її самовільного використання) КК України. Наразі тривають оперативно-слідчі дії для встановлення повного кола осіб, причетних до протиправної діяльності, у тому числі причетності посадових осіб АТ "Вінницяобленерго".

На фейсбук-сторінці АТ "Вінницяобленерго" опублікували офіційну заяву щодо цієї ситуації. У ній ідеться про те, що компанія не має жодного стосунку до будь-якої протиправної діяльності.

"В приміщеннях, які належать нашій компанії, ніколи не працювало обладнання, призначене для майнінгу криптовалют. У ході обстеження представниками контролюючого органу не було виявлено жодних фактів крадіжок електричної енергії. Тому інформація щодо багатомільйонних крадіжок електроенергії не відповідає дійсності. Керівництво АТ "Вінницяобленерго" активно співпрацює зі слідством та зацікавлене у встановлені всіх фактів та покаранні винних осіб", – йдеться в повідомленні.

Поділитися :