Новини

У Вінниці створять Центр громадського здоров'я

3 листопада 2020, 16:58

Вінницька область - одна з трьох (крім Донецької та Луганської), де до 2020 року не було Центру громадського здоров'я. Загалом  в Україні створено мережу з 22 регіональних центрів, які функціонують у формі комунальних некомерційних підприємств.

На останній сесії Вінницької обласної ради депутати ухвалили рішення про створення Центру громадського здоров'я. Про це в ефірі проєкту "Час змін" розповіла директорка Департаменту охорони здоров’я та реабілітації Вінницької ОДА Ольга Задорожна. Проєкт рішення подала Вінницька обласна державна адміністрація. «За» проголосували всі 45 присутніх депутатів. 

"Я дуже вдячна депутатському корпусу нашого останнього скликання, що вони прийняли нарешті виважене рішення про створення Центру громадського здоров’я. 22 регіони уже їх створили і є Республіканський центр громадського здоров’я, який виконує певну соціальну і медичну функцію. Наразі в нас в області його не було. Я розумію, що це – навантаження на обласний бюджет, але є дуже багато функцій, які би міг виконувати Центр громадського здоров’я. Наразі вони розпорошені по нашим закладам охорони здоров’я і не завжди притаманні цим закладам. Тому гостра потреба в цьому була, тим більше, що на його розвиток, на його створення держава виділила 7 мільйонів гривень, які зараз знаходяться в обласному бюджеті", - розповіла Ольга Задорожна.

Нове комунальне підприємство буде знаходитись у «Книжці», на Хмельницькому шосе, 7. Функції в.о. директора виконуватиме Олена Миколаївна Коцюбинська. 

"Це – промоція здоров’я взагалі, це профілактика інфекційних і неінфекційних захворювань, це створення реальної статистики і визначення пріоритетів в охороні здоров’я – річних, місячних, щоденних. Ті завдання, які має вирішувати медицина, мають іти від Центру громадського здоров’я. Сьогодні у нас є пік захворювання по серцево-судинним захворюванням, онкології (рак шлунку, рак легень) – тобто такі нюанси, якими має опікуватись Центр громадського здоров’я. Це концентрація всіх реєстрів пацієнтів різних напрямків, нормальна, здорова аналітика в галузі охорони здоров’я з під’єднанням статистики", - наголосила Ольга Задорожна.

Також Центр громадського здоров’я має забезпечувати комунікацію та координацію дій між асоціаціями пацієнтів, які наразі є на Вінниччині.

 

Поділитися :