Новини

У Вінниці триває громадське обговорення щодо перейменування вулиць

5 серпня 2022, 15:25

В рамках деколонізації перейменувати мають 78 топонімів, або 183 об’єкти: вулиці, провулки, бульвари, тупики, площі. Пропозиції громадян прийматимуть до 25 серпня.

На сайті міськради зазначають, що 21 червня Рада з питань історії, культурної спадщини та топоніміки, яка є дорадчо-консультативним органом при Вінницькому міському голові, запропонувала на розгляд жителів громади перелік об’єктів із варіантами зміни їхніх назв. Складаючи його, фахівці в першу чергу враховували думку вінничан. Цей варіант не є остаточним, тож збір пропозицій триває. Вони можуть бути колективні та індивідуальні.

Заступниця Вінницького міського голови Галина Якубович пояснює, що вінничани не хочуть бачити на покажчиках міських вулиць назви, що мають бодай якесь відношення до «руского міра» та сприяють поширенню цього концепту. Про це свідчить велика кількість звернень, які надходять щодня до департаменту правової політики і якості міськради та Ради з питань історії, культурної спадщини та топоніміки.

Дякуємо всім за активність та небайдужість. Вінниця завжди була і є в авангарді якісних змін. І сьогодні перейменування топонімів – це наш спільний фронт, наша разюча відповідь ворогу», - каже пані Галина. 

Наразі до департаменту правової політики і якості міської ради вже надійшло близько півсотні звернень, пропозицій, петицій та заяв. Нерідко авторами таких повідомлень є трудові колективи, громадські організації, квартальні комітети. За словами заступника директора департаменту правової політики та якості міської ради Владислава Теленя, обговорення подеколи збирають до трьох сотень учасників.

«Дуже багато людей телефонують та цікавляться, як їх вулиці будуть перейменовані або питають як оформити заявку на нову назву чи озвучують свій варіант, якщо запропонований їм не підходить. У цьому випадку наводять аргументи. Є вулиці, на які є декілька пропозицій щодо перейменування. Найбільш популярні вулиці – Пушкіна, Станіславського, площа Гагаріна», - розповідає він. 

З наступного дня по всім вулицях, які матимуть декілька варіантів назв, розпочнеться інтернет-голосування, яке триватиме 10 днів – з 26 серпня по 4 вересня, каже Владислав Телень. 

Далі перелік нових назв пройде остаточну експертну оцінку Ради з питань історії, культурної спадщини та топоніміки, після чого буде винесений на розгляд чергової сесії Вінницької міської ради.

Під час формування початкової версії проєкту перейменування вулиць експерти послуговувались, зокрема наступними принципами: локальності або вінницецентричності (відновлення історичних назв, увічнення місцевих та загальноукраїнських діячів, явищ, подій тощо), вшанування Героїв минулого та сучасності, відображення Соборності українських земель.

Водночас вперше у міській топоніміці можуть з’явитися назви, що засвідчують вдячність до країн та народів, які підтримують нас у боротьбі з російським агресором.

Зазначається, що усі пропозиції та зауваження щодо перейменування вулиць приймаються у письмовій формі департаментом правової політики та якості Вінницької міської ради за адресою: м. Вінниця, вул. Соборна, 59, тел. 59-51-55, або за допомогою електронної пошти, e-mail: info@vmr.gov.ua до 25 серпня.

У повідомленнях необхідно вказати прізвища, імена, по батькові та адреси учасників громадського обговорення. Консультації з питання, що винесено на громадське обговорення, можна отримати у департаменті правової політики та якості міської ради.

Поділитися :