Новини

У Вінниці відбудеться прем'єра вистави "Чай з м’ятою чи з лимоном?"

23 червня 2022, 14:42

П’єса, написана на початку 90-х минулого століття "в чотири руки" двома французькими драматургами Даніелєм Наварро і Патріком Одекером, є однією з найпопулярніших французьких комедій за останні роки.

Комедію грали тисячі разів у різних театрах світу, а у 2011 році вона була удостоєна вищої театральної нагороди Франції – премії Мольєра як кращий комедійний спектакль.

Тепер оцінити виставу зможе і вінницький глядач. Як зазначив "Місту над Бугом" режисер і автор сценічного простору Григорій Сиротюк, ідея поставити "Чай з м’ятою чи з лимоном?" на вінницькій сцені з’явилась у нього ще задовго до військового вторгення рф в Україну, а реалізували її зараз. 

"Цю виставу я знайшов вже дуже давно - років з 5 тому. І виношував ідею, щоб поставити її. Почали роботу над цією виставою ще до війни. Вона в нас планувалася на День театру, тому що це комедія про театр в театрі, так би мовити. І до Дня театру це було б дуже доречно. Але, на жаль, почалася війна і прем'єру довелося відкласти надовго, тому що ми не розуміли, що і як буде", - каже пан Сиротюк.

За словами режисера, комедію обрали, аби допомогти глядачам відволіктись від негативних думок і певною мірою зняти емоційну напругу. Також порція позитиву від вінницьких театралів значно покращує настрій. Адже поки триває життя, триває і боротьба.

"Ми хотіли робити серйозні речі, які були б актуальні. Але потім вирішили не кидати того доробку, який вже зробили. І, розуміючи те, що в такому постійному напруженні живуть люди, тому потрібно давати хоч якийсь вихід енергії, трохи відволіктися і перемкнутися від того всього, що йде на нас з телевізорів. Тому вирішили поновити роботу над виставою, щоб все ж таки вона відбулася. Сподіваюся порадувати глядачів", - підсумував Григорій Сиротюк.

Це "театр у театрі", який дозволяє глядачам зазирнути за лаштунки та дізнатися, яким непростим і водночас цікавим є процес роботи над створенням вистави. Сам режисер називає виставу "казна-що" на 2 дії.

Це сатирична історія про непросту повсякденну роботу театру. У спектаклі задіяно 15 акторів у двох складах. У першій дії глядачі бачать театральну трупу, яка репетирує за кілька днів до прем’єри бульварну п’єсу епохи кінця 19 століття. У ній задіяний "класичний" набір героїв – джентльмен-грабіжник, злодій, коханець, зраджений чоловік, слуга. А після антракту "прем’єра" вистави на 100% перевершує репетицію за своєю абсурдністю. На глядачів чекає несподіваний поворот подій і цікаві рішення режисера.

  • Режисер, сценічний простір, музичне оформлення – Григорій Сиротюк
  • Костюми – Лариса Франкова
  • Пластичне рішення – з.а.України Діана Калакай
  • Художник по світлу – з.п.к.України Анатолій Мельник
  • Звукооператор – Олег Фільварков
  • Виставу веде Людмила Рожкова

Дійові особи та виконавці:

  • Жюльєн (Анрі Дюжарден), син продюсера, на біду інших акторів - дебютант – Олексій Головач, Андрій Побережний
  • Софія (Марі-Аньєс Девіньяк),  професійна акторка, яка  ніколи не стане зіркою; єдина, хто цього не знає – з.а.України Наталя Шолом, Марія  Левченко, Вікторія Немченко
  • Рішар Луї-ФіліпДевіньяк), професійний актор, позер – н.а.України Анатолій Вольський, Сергій Мазур
  • Домінік (Віктор), вічний статист, недосвідчений ентузіаст –  Андрій Богданов, Михайло Крисов
  • Клара, режисера, сита по горло тим, що відбувається, проте вміло уникає конфліктів – н.а.України Таїса Славінська, Наталя Білозор
  • Бріджит, костюмерка-гримерка, сварлива – з.а.України Жанна Андрусишена, Юлія Дацюк
  • Робер, завпост, злегка відлюдник, але завжди готовий допомогти – Віталій Рибак, Богдан Костюк
  • НАНАР, звуко- і світлотехнік (голос за сценою)

Поділитися :