Новини

У Вінниці відбулась зустріч з питання реалізації проєктів для економічної стійкості громади

13 березня 2024, 14:36

Вінницький міський голова Сергій Моргунов та голова Вінницької обласної ради Вячеслав Соколовий зустрілися із керівництвом міжнародних організацій GIZ (німецький фонд міжнародного співробітництва) та ПРООН (агентство в структурі ООН) задля впровадження проєкту «Підтримка швидкого економічного відновлення муніципалітетів».

Як повідомляють на сайті Вінницької міської ради, співпраця з міжнародними організаціями дадуть змогу відновлювати та розвивати економічний потенціал громади. Як зауважив Сергій Моргунов, це особливо важливо для стійкості всієї країни в умовах війни, адже це дає змогу підтримувати нашу армію та людей.

«Одним із майданчиків для розвитку малого та середнього бізнесу стає інноваційно-технологічний центр "Кристал". Етапи його зведення та терміни здачі в експлуатацію обговорили сьогодні із представниками GIZ та ПРООН. Ці міжнародні організації є одними з інвесторів проєкту. Завдяки їхній підтримці під час війни ми змогли продовжити реалізацію цього проєкту, який власними силами розпочинали ще у 2019 році. Перед виконавцями інноваційно-технологічного центру "Кристал" стоїть завдання до кінця цього року здати об'єкт в експлуатацію. Тоді він зможе стати своєрідним хабом для різних бізнесів, які прагнуть розвитку. Крім того, це дозволить створити нові робочі місця та залучити до діяльності, наприклад, ветеранів війни», – говорить міський голова.

Нині GIZ та ПРООН є одними з основних міжнародних партнерів вінницького регіону, зауважив голова обласної ради Вячеслав Соколовий.

«Разом із вами, особливо в часи війни, нам вдалося реалізувати низку проєктів, які забезпечують сталість роботи бізнесу, внутрішньо переміщених осіб та жителів громад. А громадам це дозволило зберегти свої спроможності в реалізації основних завдань. GIZ – є одним з основних партнерів реалізації реформи децентралізації в Україні. А ця реформа зі свого боку дозволила Україні завдяки накопиченню ресурсу за великий період проявити свою стійкість і оперативність в частині захисту територій і забезпеченні Сил Оборони України», – наголосив Вячеслав Соколовий.

Метою спільної місії GIZ та ПРООН до Вінниці було провести зустрічі з місцевими партнерами, почути про їхні потреби та пріоритети, отримати зворотний зв’язок щодо поточного стану та вивчити можливості для ймовірного розширення співпраці в майбутньому. Зусилля команд спрямовані, зокрема, на роботу з органами місцевого самоврядування, сприяння їх економічному розвитку. 

Керівництво міста, області, GIZ та ПРООН обговорили, зокрема, реалізацію проєкту інноваційно-технологічного парку «Кристал». 

«Інноваційно-технологічний парк "Кристал" – це проєкт зі створення першого в Україні муніципального інноваційно-технологічного парку, який Вінниця реалізовує з 2019 року та активно впроваджувала до початку повномасштабного вторгнення рф в Україну. Відновлення робіт, пов’язаних з реконструкцією ІТП "Кристал" стало можливим завдяки перемозі ВМТГ у всеукраїнському конкурсі місцевих ініціатив, націлених на ремонт базової та допоміжної інфраструктури бізнесу, в рамках спільного проєкту німецької урядової компанії GIZ та ПРООН "Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів (SRER), – Плануємо залучати до співпраці в технологічний парк бізнес-об’єднання міста, активних підприємців, заклади вищої освіти та іноземних інвесторів, щоб розвинути економічний потенціал громади та посилити взаємодію з іншими регіонами України. Крім того, це буде сучасний майданчик для молоді – простір для реалізації їхніх найкреативніших ідей та впровадження нових технологічних рішень».

За словами керівника Програми регіонального розвитку ПРООН в Україні Мустафа Саіт-Аметов, нині муніципалітет спільно з міжнародними партнерами напрацьовують функціональну модель управління інноваційно-технологічним парком.

«Це також є пріоритетним напрямком для нас, для того щоб забезпечити його сталість, його дострокове бачення, результат і перспективи. Ми сподіваємося, що в подальшому цей проєкт стане не лише туризмом для залученості бізнесу, а також стане магнітом, в рамках якого будуть залучатися нові й нові бізнеси», – говорить керівник Програми регіонального розвитку ПРООН в Україні Мустафа Саіт-Аметов.


Фото: Вінницька міська рада

Поділитися :