Новини

У Вінниці відбувся благодійний літературний вечір, присвячений підтримці ЗСУ

24 квітня 2024, 13:52

Під час заходу вдалося зібрати 20 тисяч гривень, які передадуть на закупівлю необхідного обладнання для 144 бригади.

Як зазначається на сайті Вінницької міської ради, 23 квітня у креативному просторі «Артинов» відбувся поетичний вечір, який організував департамент соціальної політики міської ради спільно з Міжрегіональним координаційним гуманітарним штабом. 14 талановитих вінничан представили свої поетичні твори на патріотичну тематику. 

Літературний вечір – це третій етап проєкту «#Мелодія_українського_слова». Під час першого учасники публікували свої вірші та есе у Facebook з відповідними відмітками. Двадцятка перших потрапила на майстерклас з ораторського мистецтва від Ольги Сольвар. Під час фінального етапу, який відбувся 23 квітня, учасники представили свої вірші на широку аудиторію.

«Започатковуючи проєкт, ми прагнули поєднати сильне українське слово і патріотичне виховання. Вікова категорія учасників – від 9 років до 46. Це всі талановиті, небайдужі до долі нашої країни люди. Важливо, що вхід на літературний вечір відбувався за донат довільної суми. Всі зібрані кошти передадуть на закупівлю необхідного обладнання для 470 батальйону, 144 бригади, де служать вінничани. Дякую також всім партнерам за допомогу в організації заходу та подарунки для учасників», – розповіла директорка департаменту соціальної політики ВМР Валентина Войткова.

Свої твори представили 14 учасників. Одна з наймолодших поетес заходу – Кіра Музика. Дівчинка активно бере участь у волонтерському загоні від департаменту соцполітики. Вона ж є однією з ініціаторок проведення проєкту. Також у читаннях взяла участь сім’я Сташевських – Надія та її доньки, які також є волонтерками.

Авторську пісню з власними рядками виконав Олексій Скрипаченко. Максим Скрипник представив білий вірш у стилі фентезі. Марія Остапенко, лауреатка всеукраїнських конкурсів, одна з учасниць проєкту «Нескорені духом» також продекламувала свою поезію на патріотичну тематику.

Одна з учасниць, Олена Побережна, займається перекладацькою діяльністю. Знає шість мов. А поезію пише для душі. Вірш, який вона представила, народився після відвідування закладу, де лікуються поранені військові.

«Це вірш-посвята Захисникам України. Він про те, як вони вистояли у найважчі дні та боронять нашу країну зараз. Їхній незламний дух живе серед нас», – говорить Олена.

Свою поезію представила і Анастасія Ходанович. Дівчина викладає англійську мову та пише вірші ще зі шкільного віку.

«Я дуже глибоко переживаю події війни. Моє дитинство пройшло на півдні України: в Миколаєві та Чорнобаївці на Херсонщині. Тому вторгнення та окупація були для мене сильним ударом особисто. Про проєкт дізналася з новин міста та соціальних мереж. Дуже хотілося б, щоб весна в Україні настала не тільки календарна, але й справжня. Бо, на жаль, з 24 лютого 2022 року для нас все ще триває зима. Ці сенси я і закладала у вірш», – зазначає Анастасія.

Коли всі учасники прочитали свої твори, організатори нагородили їх призами від партнерів заходу: Міжрегіонального координаційного гуманітарного штабу, магазинів Blisk та «Я – господиня», волонтерської групи «За майбутнє». Учасники отримали дипломи, хендмейд сувенір у вигляді пса Патрона, солодкий подарунок, квитки у кінотеатр, сертифікати у магазини партнерів.

Фото: Вінницька міська рада

Поділитися :