Новини

У Вінниці відбувся допрем'єрний показ військової драми "Мати Апостолів"

9 листопада 2020, 16:28

Основою фільму стали реальні події, які відбувалися з українськими військовими протягом гібридної війни, що триває з 2014 року.

Вінниця - перше місто, де відбувся допрем'єрний показ фільму "Мати Апостолів". На захід, який пройшов 9 листопада у кінотеатрі "Мир", завітали продюсер кінострічки Дмитро Овечкін та акторки Наталія Половинка, Світлана Осипенко й Ірина Тамім.

"Мати Апостолів" - це військова драма грузинського кінорежисера Зази Буадзе. Фільм базується на реальних подіях, в його основі, зокрема, - історія, яка трапилася в житті режисера фільму. У грузинській війні, що відбулась 2008 року, рідний брат Зази Буадзе безслідно зник. Аби відшукати його, Заза Буадзе вирушив у саме пекло збройного протистояння. Схожа історія - у головної героїні кінострічки, Софії, яка одного дня отримує звістку про те, що літак її сина збито. Для того аби повернути сина додому, жінка вирушає на його пошуки. Не випадково перша назва фільму - "Повернення".

"Це не історія однієї людини чи одного борту. А мати є уособленням матері-українки, з дуже сильним серцем, дуже вольової, перед якою не встоїть жодний ворог. І тому фільм, який ми зняли - це уклін усім матерям, діти яких захищають Україну", - розповів продюсер фільму Дмитро Овечкін.

Виконавицею головної жіночої ролі стала Наталія Половинка - українська акторка родом з Вінниччини. Постать Софії для неї - це збірний образ усіх матерів, які переживають за власних синів і чоловіків та звертаються з молитвою до Бога, аби вберегти та захистити їх.

"Це стрічка, яка виходить за рамки України, тобто через біду, яка тут, вдається і режисеру фільму, і всій команді вийти до рівня притчі. Тобто фільм волає до цілого світу про цю біду, про те, над чим ми повинні задуматися і на що саме ми повинні стати як на опору. І лише якось так ми перемінимо до перемоги цю війну", - розповіла Наталія Половинка.

Загальний бюджет фільму - 21 мільйон гривень, гроші виділило Міністерство культури України. Зйомки кінострічки тривали рік, ще 6 місяців звукорежисери працювали над музичним оформленням. У лютому 2020 року фільм представили на Берлінському кінофестивалі.

"Всі іноземні продюсери, які подивилися фільм, були дуже вражені і темою фільму, і особливо тим, що ці події не вигадані, а зараз відбуваються в центрі Європи. Тому, на жаль, наша думка про те, що в Європі всі знають про нашу війну - це дуже помилково", - додав продюсер фільму Дмитро Овечкін.

Після Вінниці команда фільму вирушить до Хмельницького, Києва та інших міст країни. Завершатимуть презентацію стрічки в містах Східної України. У прокат драма вийде 3 листопада.

Поділитися :